Μήνυμα Μητσοτάκη προς Γεννηματά: Ανάλαβε τις ευθύνες σου για την τυχόν ακυβερνησία

Ειδικού συνεργάτη

Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη στάση που διαμορφώνεται από μεριάς της κυρίας Φώφης Γεννηματά μετά το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. απέναντι στην προοπτική μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, από τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛ. προέκυψε ότι η πρόεδρός του έχει κάνει ένα βήμα πίσω στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, μιας συνεργασίας που ως τώρα είχε θεωρηθεί από την Πειραιώς ως εξασφαλισμένη, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία. Η υπαναχώρηση της κυρίας Γεννηματά, από τη μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, οδήγησε σε σύγκληση άτυπης σύσκεψης  συνεργατών του κ. Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να προσδοκά η ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της, με βάση τα καινούρια στοιχεία, όπως εκτίμησε το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, θα ήταν να καταλάβει το ΚΙΝΑΛ την 3η θέση στις επόμενες εκλογές, ώστε λαμβάνοντας την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να απευθυνθεί στη Ν.Δ. και σε συνεργασία τα δύο κόμματα, να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο σενάριο αυτό, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός, κάτι που προκαλεί ήδη έντονη δυσαρέσκεια στην ΝΔ. Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κρίνεται σκόπιμο να απαντήσει θετικά η ΝΔ σε τέτοιο σενάριο, με στόχο στο προγραμματικό πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας να συμπεριληφθεί συμφωνία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου που ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές, από σύστημα απλής αναλογικής σε εκλογικό σύστημα ανάλογο με το σημερινό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο στην ίδια άτυπη σύσκεψη συνεργατών του κ. Μητσοτάκη έγινε και συζήτηση σχετικά με τα ονόματα που θα μπορούσαν να προταθούν από τη ΝΔ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μιας τέτοιας κυβέρνησης συνεργασίας, την ηγεσία της οποίας θα δικαιούται βεβαίως το κόμμα της σήμερα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καμιά βάση δεν έχουν τα ονόματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες σε μερίδα μέσων ενημέρωσης, εμφανιζόμενα ως προτάσεις της ΝΔ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Παρά τη συζήτηση αυτή, μεταφέρεται ότι επικρατεί απογοήτευση στο επιτελείο της ΝΔ για την άρνηση Γεννηματά να ανταποκριθεί άμεσα σε πρόσκληση Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, κάτι που ο σημερινός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμαζόταν να προσφέρει την κυρία Γεννηματά, ακόμη κι αν το κόμμα του διέθετε την αυτοδυναμία.

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παρ’ όλ’ αυτά εκφράζουν την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαναπροσέγγιση Μητσοτάκη-Γεννηματά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες παράκαμψης της απόφασης του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, την οποία σήμερα η κυρία Γεννηματά διατείνεται ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα

Σε κάθε περίπτωση, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθούν οι πιέσεις προς το ΚΙΝΑΛ και προσωπικά προς την κυρία Γεννηματά, με τα στελέχη της ΝΔ από ‘δω και πέρα να θέτουν την πρόεδρο του ενώπιον του διλήμματος ακυβερνησίας και καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού