Άτακτη υπαναχώρηση της Τουρκίας: Τώρα αναγνωρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα ανατολικά των 28 μοιρών ανήκει στην Ελλάδα

Άτακτη υπαναχώρηση της Τουρκίας, η οποία τώρα αναγνωρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα ανατολικά των 28 μοιρών ανήκει στην Ελλάδα, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Sözcü.

H εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, κάνει λόγο για “μέγα σκάνδαλο του Υπουργείου Εξωτερικών”, αναγνωρίζοντας ότι τα σύνορα, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αφέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, καθώς και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

“Με αυτήν τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum που πραγματοποιούν τις έρευνες. Στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και αυτή μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης”, ανέφερε ο Γιαλίμ.

“Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθοριστεί με τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες”, κατέληξε ο πρώην γγ του υπουργείου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού