Βιβλίο της Ακαδημίας Αθηνών για τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Βασίλειο Κουρεμένο

Κοσμοπολίτης που πάντρεψε τον εκσυγχρονισμό με τον κλασικισμό και το πνεύμα του τόπου. Πιονιέρος του κινήματος του νεωτερισμού που εκφράσθηκε στη συνέχεια με σειρά σπουδαίων αρχιτεκτόνων της Γενιάς του 30.

Ο Βασίλειος Κουρεμένος (1875 – 1957), αρχιτέκτονας υποτιμημένος ως προς τη συμβολή του, «αποκαταστάθηκε» χθες βράδυ χάρη στο νέο βιβλίο της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ, που παρουσιάσθηκε στην Ακαδημία Αθηνών. Για το βιβλίο, που αποτιμά τη συμβολή του αρχιτέκτονα στην ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, μίλησαν οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Μανόλης Κορρές και η συγγραφέας, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής.

Στην εξαιρετική έκδοση 600 σελίδων, που επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος ΚΑΠΟΝ, συμπεριλαμβάνονται 421 φωτογραφίες από εμβληματικά αρχιτεκτονικά μνημεία και λεπτομέρειες τους, δεκάδες συνεντεύξεις με ανθρώπους που είχαν γνωρίσει τον αρχιτέκτονα, αλλά και ιστορικό και πολιτικό χρονολόγιο της ταραγμένης εποχής που έζησε ο αρχιτέκτονας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες.