Κι όμως, κυκλοφορεί χωρίς να οπλοφορεί!

Κι όμως, κυκλοφορεί χωρίς να οπλοφορεί. Ο λόγος φυσικά για την Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία παρακολούθησε την παράσταση “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά, με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη, στο “Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, στου Ψυρρή.

Τι κι αν οι δημοσιογράφοι προκαλούν συχνά-πυκνά την υφυπουργό να πιει καφέ στα Εξάρχεια. Η ίδια απ’ ότι φαίνεται και κυκλοφορεί ελεύθερα στις συνοικίες της Αθήνας και καφέ πίνει και θεατρικές παραστάσεις παρακολουθεί. Αδιάψευστος μάρτυρας ο φωτογραφικός φακός, ο οποίος την αποθανάτισε μαζί με την πρωταγωνιστρια της παράστασης Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την παράσταση, το κείμενό της εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω, την κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, και εστιάζει στο πορτρέτο μιας ελεύθερης και ασυμβίβαστης γυναίκας. Πρόκειται για μια ιστορία με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου, το τραγικό σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, την απόγνωση και τις μύχιες σκέψεις μιας γυναίκας αντιμέτωπης με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα της ότι η πίστη της στον άνθρωπο μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Η Κυρά της Ρω ανεβοκατεβάζει καθημερινά την ελληνική σημαία στη νήσο Ρω, συμβολίζοντας το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα. Απομονωμένη και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές της αρχές, τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανίσχυρου ανθρώπου, και κυρίως την ελπίδα ότι, σε δύσκολες περιόδους, η ακεραιότητα και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών αλλά του καθένα μας ξεχωριστά.

Τα cirκαυστικά δεν μπορούν να μην πουν δύο εύγε, για την εξαιρετική παράσταση και φυσικά για την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δίνει την καλύτερη απάντησή της σε όσους την στοχοποιούν…