Περισσότεροι από 200 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων απευθύνουν έκκληση στην ΕΕ για μηδενικές εκπομπές CO2 ως το 2050

Περισσότεροι από 200 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων καλούν την ΕΕ να υιοθετήσει ως στόχο της τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 σε ανοιχτή τους επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, δύο ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία.
Οι δήμαρχοι 210 ευρωπαϊκών πόλεων (εντός και εκτός ΕΕ), μεταξύ των οποίων αυτοί του Παρισιού, του Λονδίνου, του Μιλάνου, της Αθήνας, της Σεβίλης, της Στοκχόλμης, του Άμστερνταμ, της Στουτγάρδης και του Όσλο, συνασπίζονται για να “δεσμευτεί (η ΕΕ) σε μια μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική που έχει στόχο να επιτευχθεί ένα επίπεδο μηδενικών εκπομπών ως το 2050” κατά την σύνοδο κορυφής της 9ης Μαΐου στο Σιμπίου, στη Ρουμανία.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης αναμένεται το 2020 να παρουσιάσει την μακροπρόθεσμη στρατηγική της για τα μέσα του αιώνα, όσον αφορά τον σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την στρατηγική της για να επιτευχθεί μηδενική εκπομπή CO2 ως το 2050.
Οι δήμαρχοι σημειώνουν στην επιστολή τους ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι “η μόνη βιώσιμη επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου”. “Πιστεύουμε τώρα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσει αυτό το όραμα”.
Τον Μάρτιο, τα κράτη μέλη είχαν σύντομες συνομιλίες για το κλίμα σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία υιοθέτησαν συμπεράσματα τα οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ως “ιδιαιτέρως ανεπαρκή”.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους για να πάρουν τις φιλόδοξες και θαρραλέες αποφάσεις που είναι απαραίτητες όσον αφορά την δράση για το κλίμα”, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία προεδρεύει της συμμαχίας μεγάλων πόλεων για το κλίμα C40. “Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί στο μέλλον παγκοσμίως στο θέμα του κλίματος. Οι μελλοντικές γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν δράσουμε όσο έχουμε ακόμη καιρό”, σημείωσε.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού