Άτυπη Σύνοδος της ΕΕ την Πέμπτη στο Σιμπίου της Ρουμανίας

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, θα είναι ο οικοδεσπότης της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στο Σιμπίου της Ρουμανίας, την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Μαΐου.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ από το 2019 μέχρι το 2024, ανακοίνωσε το γραφείο του κ. Γιοχάνις.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προτεραιότητες δράσης -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για τα επόμενα χρόνια.

Στη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνόδου, ο κ. Γιοχάνις θα παρουσιάσει το όραμα της Ρουμανίας για το Στρατηγικό Θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Το σχετικό έγγραφο πρόκειται να εγκριθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Ιουνίου, με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Σιμπίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ρουμάνου προέδρου.

Στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να υιοθετήσουν μια διακήρυξη για το μέλλον της ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρευρεθούν επίσης στη σύνοδο της Ρουμανίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι θα παραστεί στο πρώτο μέρος της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και συζήτησαν για την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Σιμπίου.

Ο κ. Πλένκοβιτς ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Τουσκ, τον οποίο χαρακτήρισε “πολύ καλό φίλο της Κροατίας”, έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη σύνοδο στο Σιμπίου, που θα υπογραφεί διακήρυξη και θα υιοθετηθεί η Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης για το 2019-2024.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός είναι ο κεντρικός ομιλητής σε διάσκεψη για τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ που διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική με τίτλο “Ναι, μπορούμε! Οι προτεραιότητες της ΕΕ για το 2019-2024”. Ο κ. Πλένκοβιτς δήλωσε ότι το κύριο μήνυμα της ομιλίας του είναι η ανάγκη για ενότητα, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι και το κύριο μήνυμα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σιμπίου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού