ΓΣΕΒΕΕ: Ικανοποίηση για τις 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ

Την ικανοποίησης της εξέφρασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) για το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση ασφαλιστικών, φορολογικών και προς ΟΤΑ οφειλών.

Η ικανοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ εστιάζεται σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει διατάξεις που αποτελέσαν και προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, ιδιαίτερα για τις ασφαλιστικές οφειλές».

Η συνομοσπονδία εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι «οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορέσουν να απεγκλωβίσουν χιλιάδες βιοτέχνες, επαγγελματίες και εμπόρους που βρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσουν τους λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».

Ωστόσο, συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ, «οφείλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και την αντίθεση μας τόσο για το σκέλος που αφορά τις ρυθμίσεις των φορολογικών οφειλών όσο και για επιμέρους διατάξεις του σχεδίου νόμου που δεν αφορούν ρυθμίσεις οφειλών και δεν αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα εισαγωγής τους στον εν λόγω νομοσχέδιο χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διαβούλευση».

Ειδικότερα και όσον αφορά τις διατάξεις για ρύθμιση των φορολογικών οφειλών η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ο διαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα/νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα αφήσει χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης. Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτονται, δεδομένου ότι αφορούν τα εισοδήματα του 2017, δημιουργούν προϋποθέσεις αποτυχίας την εν λόγω ρύθμισης κάτι που το έχουμε βιώσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια με ανάλογες ρυθμίσεις.

Επιπλέον, η περίοδος ένταξης είναι μόλις 1,5 μήνας, δηλαδή μέχρι τις 26/6/2019. Επιπλέον δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη ότι κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να έχουν πολλαπλές οφειλές (ασφαλιστικές, φορολογικές κλπ) δημιουργώντας τον κίνδυνο να συμπαρασύρει σε μερική αποτυχία και τις άλλες ρυθμίσεις που εισάγονται.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι εάν οι ρυθμίσεις για τις φορολογικές οφειλές είχαν οικοδομηθεί με την αρχιτεκτονική εκείνων για τις ασφαλιστικές οφειλές θα είχαν δημιουργηθεί ισχυρές προϋποθέσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού