Ολοκληρώνεται ο τελευταίος κύκλος των ιστορικών αλλαγών στη Βόρεια Μακεδονία

Με την ανάληψη των καθηκόντων του από μεριάς του νέου προέδρου της Β. Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφκσι, ολοκληρώνεται και ο τελευταίος κύκλος των ιστορικών  αλλαγών στη γειτονική χώρα, που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2017 όταν το κοινοβούλιο της τότε πΓΔΜ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Ζόραν Ζάεφ ως νέο πρωθυπουργό με 62 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Η ψηφοφορία αυτή έθεσε τέλος σε μία πολύμηνη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία επικράτησε στη χώρα από τις εκλογές του 2016.

Με την εκλογή Ζάεφ ως πρωθυπουργού δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, την οποία επικύρωσε και έθεσε σε ισχύ το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Η λήξη της θητείας του σημερινού προέδρου Ιβανόφ, του τελευταίου πολιτειακού παράγοντα που αρνείται τη συμφωνία των Πρεσπών, ολοκληρώνει αυτόν τον κύκλο.

Η επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντα προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας.

H διαδικασία προβλέπει ότι ο κ. Πενταρόφσκι θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των βουλευτών, ξεκινώντας έτσι επίσημα τη θητεία του ως νέος, ο 5ος, πρόεδρος της χώρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού