Αδιέξοδο για πρώτη φορά σε 23 χρόνια στο Συμβούλιο της Αρκτικής, λόγω άρνησης των ΗΠΑ να δεχτούν αναφορά στην Κλιματική Αλλαγή

Για πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια, από το 1996, το Συμβούλιο της Αρκτικής απέτυχε να εκδώσει τελική δήλωση στο τέλος της υπουργικής συνόδου του, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, λόγω άρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται στην εν λόγω δήλωση το θέμα της Κλιματική Αλλαγής.

Οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, οι οποίες συνεδρίασαν στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, απέτυχαν  να συντάξουν την παραδοσιακή τελική δήλωσή τους.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί που εκπροσωπούνται στους κόλπους αυτού του θεσμού περιφερειακής συνεργασίας, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την άνοδο της θερμοκρασίας που αναστατώνει τους προγονικούς τρόπους ζωής τους, επέκριναν δριμύτατα αυτή την αποτυχία.

Στο τέλος της 11ης υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Αρκτικής, η συνήθης κοινή τελική δήλωση αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο ανούσιο κείμενο, που υπογράφεται από όλους τους υπουργούς των οκτώ κρατών μελών. Σ’ αυτό δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Τίμο Σόινι, σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου, της οποίας προέδρευσε. «Όμως ασφαλώς είναι ξεκάθαρο πως τα κλιματικά ζητήματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία τα βλέπει κανείς και ανάλογα με την πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Σε ένα άλλο κείμενο της φινλανδικής προεδρίας, ο Σόινι ανέφερε πως «μια πλειοψηφία ανάμεσά μας θεωρούμε την κλιματική αλλαγή θεμελιώδη πρόκληση για την Αρκτική». Η διατύπωση αυτή φανερώνει την απουσία συναίνεσης, κάτι ασυνήθιστο σ’ αυτή την αρένα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού