Τί επιζητεί η Τουρκία με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά την ασφυκτική διεθνή απομόνωσή της

Νέα δεδομένα κλιμάκωσης δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την κάθοδο του ερευνητικού πλοίου – γεωτρύπανου «Πορθητή» (‘Fatih’) εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμά η Deutsche Welle.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται από την Παρασκευή στα δυτικά της Πάφου, περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές. Από το πρωί του Σαββάτου άρχισε διαδικασία σταθεροποίησης του πλοίου και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι είναι θέμα ωρών να αρχίσουν οι γεωτρητικές εργασίες. Προηγήθηκε την Παρασκευή η έκδοση navtex από την Τουρκία, με την οποία δεσμεύτηκε μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου η θαλάσσια περιοχή όπου προγραμματίζεται η γεώτρηση.

Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: Μην προχωρήσετε σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ – Η απάντηση της Άγκυρας

Ήδη, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης προειδοποιώντας το προσωπικό του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου με έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης αν συνεχιστούν οι παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, το περασμένο Σάββατο η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες των τεμαχίων του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του οποίου σχεδιάζεται η τουρκική γεώτρηση.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας,  με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδίδει ανακοίνωση καταδίκης των Τουρκικών Ενεργειών δια της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι ενώ τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σημερινή αμερικανική ανακοίνωση μιλά ξεκάθαρα για πολύ προκλητική ενέργεια από μέρους της Τουρκίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτή της την κίνηση η Τουρκία επιχειρεί ένα de facto γκριζάρισμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η τουρκική κίνηση βασίζεται στο πάγιο επιχείρημα της Άγκυρας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα επί τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων 1, 4, 5, 6, και 7, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται ΑΟΖ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού