Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας και πάλι τα χειρότερα βίαια επεισόδια από το 2014. Προς το παρόν επιβλήθηκε κατάπαυση του πυρός. Αλλά πόσο εύθραυστη είναι τελικά αυτή τη φορά; Αυτό διερωτάται σε δημοσίευμά του το γερμανικό πρακτορείο dpa

Μετά τις τελευταίες πληροφορίες για κατάπαυση του πυρός ο ισραηλινός στρατός ήρε όλους του περιορισμούς για τους Ισραηλινούς που κινούνται στη συνοριακή γραμμή. Η κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη Eurovision στο Τελ Αβίβ και ο νέος κύκλος βίας έχει κοστίσει τη ζωή και πάλι σε δεκάδες ανθρώπους και από τις δυο πλευρές, ενώ πάνω από 260 φέρεται να έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 700 πυραύλους με στόχο το Ισραήλ και το θέμα απασχόλησε και τον Ο.Η.Ε..

Ο Στέφαν Ντούγιαριτς, εκπρόσωπος τύπου του ΓΓ του Ο.Η.Ε. δήλωσε σχετικά: «Ο ΓΓ του Ο.Η.Ε. απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να επιστρέψουν στη συμφωνία των τελευταίων μηνών».

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ ενώ αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στη νέα έξαρση της βίας, ο Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας Μεχεμέρ Αμπου Σέντα, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) δήλωσε ότι «ο σπουδαιότερος στόχος για τον τελευταίο γύρο της κλιμάκωσης ήταν να υποχρεωθεί το Ισραήλ να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην οποία προχώρησε πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ (σημ. 9 Απριλίου) και η οποία συνήφθη με τη βοήθεια της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ο.Η.Ε. ».

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πολιτικό επιστήμονα το Ισραήλ είχε προχωρήσει και πάλι σε αποκλεισμό περιοχών αλιείας καθώς και στο πάγωμα της οικονομικής ενίσχυσης των Παλαιστινίων από το Κατάρ. Ο Στέφαν Ντούγιαριτς επισημαίνει: «Η τελευταία κλιμάκωση το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η χειρότερη από το 2014. Ευτυχώς ακολουθώντας μια σειρά συμφωνιών με την Αίγυπτο, το Κατάρ και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καταφέραμε να συμφωνήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός».

Η αντιπαράθεση των δυο πλευρών είχε οξυνθεί ιδιαίτερα τον περασμένο Μάρτιο και τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν παρενέβη η Αίγυπτος για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως ήταν και πάλι εύθραυστη. Εάν τώρα τηρηθεί η τελευταία συμφωνία, μετά τη νέα έξαρση βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα τηρηθεί είναι μάλλον αμφίβολο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού