Η Τεχεράνη αναστέλλει κάποιες από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τη Δύση για τα πυρηνικά

Το Ίραν αποφάσισε να πάψει να εφαρμόζει «ορισμένες» από τις «δεσμεύσεις της», τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας το 2015, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ είχαν πρόσφατα δυναμιτίσει τη συμφωνία, αποχωρώντας από το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) της συμφωνίας.

Για την απόφαση ειδοποιήθηκαν επίσημα σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των χωρών που συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και την Κίνα, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή πριν από έναν χρόνο, τόνισε το ΥΠΕΞ.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ (…) είχαν σαφώς σκοπό να προκαλέσουν τη διακοπή της εφαρμογής» της συμφωνίας, ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα.

Το Ιράν επέδειξε ως τώρα «υπομονή», όμως η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει πλέον ότι είναι «αρμόζον να πάψει να εφαρμόζει ορισμένες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της και [ορισμένα] από τα μέτρα» που έλαβε εντός των ορίων της συμφωνίας, συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Μολαταύτα, επέμεινε ο Ζαρίφ, «το Ιράν δεν θα αποσυρθεί» από το ΚΟΣΔ και τα μέτρα που λαμβάνει η Τεχεράνη — δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά, ωστόσο νωρίτερα ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανέφερε προ ολίγου σε ομιλία του πως η Τεχεράνη παύει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου — ανταποκρίνονται στο «δικαίωμα» γι’ αυτό που δίνει η συμφωνία στη μια συμβαλλόμενη πλευρά εάν η άλλη δεν τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015, επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει αυτής η Τεχεράνη θα εξασφάλιζε άρση μέρους των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ ακολούθησε η σταδιακή επαναφορά σε ισχύ όλων των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή του ΚΟΣΔ.

Στρατιωτικές κινήσεις από τις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης καταγράφεται εν μέσω του κλίματος εντεινόμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αναπτύσσει βομβαρδιστικά B-52 κι ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην περιοχή του Κόλπου.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε χθες βράδυ μια απρόσμενη επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου δήλωσε πως έχει πληροφορίες που καταδεικνύουν «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων του Ιράν» και κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για «άμεσες επιθέσεις» εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε επίσης ότι έλαβε «εγγυήσεις» από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές αρχές θα προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην αμερικανική επικράτεια.

 Γαλλία και Κίνα

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από το Ιράν να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά την απόφαση της Τεχεράνης, που ανακοινώθηκε νωρίτερα, να πάψει να εφαρμόζει κάποιες από τις δεσμεύσεις της.

“Η διατήρηση και η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ευθύνη όλων των πλευρών”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

“Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενισχύσουν τον διάλογο και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης”, πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Η Κίνα είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018.

H υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι το Παρίσι θέλει την διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν εν ζωή και προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η ενεργοποίηση του μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων θα βρεθεί στο τραπέζι.

“Είναι μέρος των ζητημάτων που θα εξεταστούν”, δήλωσε η Παρλί αναφερόμενη στην επιβολή κυρώσεων μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

“Αν δεν γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις, φυσικά θα τεθεί αυτό το θέμα”, τόνισε η Γαλλίδα υπουργός.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιδράσουν από κοινού και με “εξαιρετικά ξεκάθαρο” τρόπο στις ανακοινώσεις της Τεχεράνης, είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη η γαλλική προεδρία.

“Δεν επιθυμούμε η Τεχεράνη να ανακοινώσει ενέργειες που θα παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία διότι, στην περίπτωση αυτή, θα είμαστε αναγκασμένοι (…) να επαναφέρουμε τις κυρώσεις”, είχε υπογραμμίσει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε την αναστολή κάποιων δεσμεύσεών της βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού