Έντονη δυσαρέσκεια για τον Βέμπερ στο ΕΛΚ

Ειδικού συνεργάτη

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί σε πολλά κόμματα, μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την καμπάνια και την εν γένει παρουσία του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για πολλούς στις Βρυξέλλες η υπόθεση εκλογής του κ. Βέμπερ στη θέση του απερχόμενου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρείται ήδη  χαμένη υπόθεση, πράγμα που έχει προκαλέσει τριβές και εντάσεις, διότι στα περισσότερα κόμματα-μέλη του ΕΛΚ, αντιμετωπίζεται ως σημαντική ήττα το κόμμα τους να απολέσει τον έλεγχο του σημαντικότερου πόστου στην Ε.Ε., παρ’ όλο που το ευρωπαϊκό  κόμμα τους θα έχει έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές.  Οι εκπρόσωποι πολλών κομμάτων σε άτυπες συναντήσεις μεταξύ τους, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επιρρίπτουν την ευθύνη για την πιθανολογούμενη κακή έκβαση της υποψηφιότητας Βέμπερ στον ίδιον τον Βαυαρό πολιτικό, αποδίδοντάς του μονομερή προσέγγιση των δεξιών ευρωσκεπικιστών, με μικρές ελπίδες απόδοσης, ενώ την ίδια ώρα σημαντικές διαρροές από τα κόμματα-μέλη του ΕΛΚ καταγράφονται και προς το κέντρο.

Κορυφαίοι συντηρητικοί πολιτικοί σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., δεν κρύβουν την οργή τους για την επιλογή Βέμπερ  να επενδύσει στην προσδοκία στήριξης από μέρους των δεξιών ευρωσκεπικιστών, ενώ ήταν γνωστό ότι αυτό ποτέ δεν θα συνέβαινε. Αντίθετα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πληροφορίες, στις Βρυξέλλες διάχυτη είναι η εντύπωση ότι με την επιλογή και τις κινήσεις Βέμπερ αφέθηκε χώρος στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, αλλά και στους Πράσινους, με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί συνεργασία, να αυτονομηθούν και να αποστασιοποιηθούν από την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΕΛΚ. Ακόμη κι αν μετά τις ευρωεκλογές, γίνει στροφή των Πράσινων και των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών και επιχειρηθεί επαναπροσέγγιση με τον κ. Βέμπερ, στη διαπραγμάτευση που θα προηγείτο, θα πρέπει το ΕΛΚ να προσφέρει πολύ περισσότερα για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Βέμπερ, απ’ όσα αν είχε ακολουθηθεί πιο ισορροπημένη στάση από τον Βαυαρό πολιτικό, λένε πολλοί πολιτικοί παρατηρητές στη βελγική πρωτεύουσα.

Στα αρνητικά στοιχεία για τον κ. Βέμπερ πολλά κόμματα-μέλη του ΕΛΚ καταλογίζουν επίσης ότι επελέγη ως υποψήφιός τους πολιτικός από τη Γερμανία, εγκαταλείποντας την ως τώρα επιτυχημένη μέθοδο επικεφαλής της Κομισιόν να προέρχεται από μικρή χώρα. Οι ίδιοι υπενθύμιζαν την αποτυχία του Γερμανού Μάρτιν Σουλτς από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014 να λειτουργήσει προσελκύοντας στήριξη μικρότερων ευρωπαϊκών κομμάτων. Σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ως πολιτικός προερχόμενος από του Λουξεμβούργο, λειτούργησε ως ένα είδος εγγύησης για τις μικρότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. ότι δεν θα υπηρετούνταν από την Κομισιόν τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών-μελών της Ένωσης.