Γερμανία: Θα φέρει εξελίξεις η πτώση του SPD και η επαπειλούμενη εκπαραθύρωση της Αντρέα Νάλες;

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτές τις μέρες η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία, σχετικά με την παραμονή της Άγγελα Μερκελ στην καγκελαρία ή την πρόωρη αποχώρησή της, σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες εσωκομματικές εξελίξεις στο συγκυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD και τις προαναγγελίες στελεχών του κόμματος για ανατροπή της ηγέτιδας του Αντρέα Νάλες, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι όσο καταστροφικό για το SPD όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες εσωκομματικές πιέσεις στην καγκελάριο για αποχώρηση, αποδίδονται και στην διάδοχο της κυρίας  Μέρκελ στο χριστιανοδημοκρατικό συντηρητικό κόμμα CDU, αν και όχι σε τόσο ευθεία συσχέτιση με το επίσης αναμενόμενο ως αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το CDU.

Όπως έγραψε η χθεσινή «Welt am Sonntag»,”…ανταρσία εναντίον της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες σχεδιάζουν βουλευτές του κόμματός της, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν το SPD την επόμενη Κυριακή να χάνει έπειτα από δεκαετίες τις τοπικές εκλογές στην Βρέμη και να καταγράφει σημαντικές απώλειες στις Ευρωεκλογές.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αρκετοί βουλευτές προτίθενται να απαιτήσουν από την κυρία Νάλες να εγκαταλείψει την θέση της επικεφαλής της Κ.Ο. την οποία κατέχει σήμερα και να περιοριστεί σε αυτήν της Προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικρατέστερος να την διαδεχθεί είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Αχιμ Ποστ.

Οι βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία, τοποθετούν το όριο για την ήττα στις ευρωεκλογές στο 20% (το 2014 το SPD είχε συγκεντρώσει 27,3%) αλλά και στη διαφαινόμενη 3η θέση για το SPD, πίσω από τους Πράσινους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 15%, ενώ οι Πράσινοι φθάνουν στο 18%.