Ο κόσμος στα πρόθυρα νέου πετρελαϊκού πολέμου;

Στα πρόθυρα νέου πετρελαϊκού πολέμου υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί ο κόσμος, με τις εντεινόμενες διαφωνίες  ανάμεσα σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά και υπό το βάρος του ανερχόμενου θερμομέτρου που προκαλεί στη περιοχή του Κόλπου η κλιμακούμενη αμερικανο-ιρανική διένεξη και των ενδεχόμενων προβλημάτων στη διακίνηση πετρελαίου  στα στενά του Ορμούζ  και των εχθροπραξιών στη Λιβύη.

Σημερινό έναυσμα για τις ανησυχίες αυτές οι διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις εκπροσώπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πριν από την υπουργική διάσκεψη των χωρών-μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ.

Συγκεκριμένα, τη δέσμευση ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς πετρελαίου επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικης Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, εκφράζοντας όμως αμφιβολίες για το εάν υπάρχει έλλειμμα προσφοράς, καθώς τα στοιχεία, ειδικά από τις ΗΠΑ, δείχνουν αύξηση των αποθεμάτων. Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι πρότεινε την μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η διάθεση αργού πετρελαίου είναι άφθονη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τις χώρες που είναι μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ σχετικά με μία συμφωνία παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και μιας επιλογής αύξησης της παραγωγής, για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.