Ευρωεκλογές: 4 σημεία προσοχής εντοπίζουν οι δημοσκόποι

Ειδικού συνεργάτη

Σε συγκεκριμένα σημεία υποδεικνύουν αναλυτές εταιρειών δημοσκοπήσεων ότι πρέπει να δοθεί προσοχή λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές δημοσκοπικών δεδομένων, με δεδομένο ότι υπάρχει αλλαγή των ευρημάτων τον τελευταίο μήνα με τρόπο που ευνοεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διαμορφώνεται ένα κλίμα σχετικής ρευστότητας σχετικά με τις προβλέψεις της κυριακάτικης κάλπης. Παρά ταύτα, επιμένουν οι ίδιοι αναλυτές, υπάρχουν 4 σημεία των ευρημάτων, από τα οποία μπορεί να βοηθηθούμε για να σχηματιστεί ασφαλέστερη βάση εκτιμήσεων.

Τα 4 σημεία είναι:

  1. Ότι σ’ όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις υπάρχει πλεονέκτημα για τη Ν.Δ., σχετικά καθαρό μάλιστα στις περισσότερες απ’ αυτές
  2. Ότι σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις ανεξαιρέτως καταγράφεται στατιστικά αξιοσημείωτη μείωση της λεγόμενης «ψαλίδας» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Στο σημείο αυτό οι ίδιοι αναλυτές δημοσκοπικών δεδομένων αναφέρουν επιπροσθέτως και το υπογραμμίζουν ότι σημειώνεται και σημαντική αποκλιμάκωση των διαφορών που ως σήμερα καταγράφονταν από εταιρεία σε εταιρεία και από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, εκλογικεύοντας την εικόνα και ενισχύοντας την αξιοπιστία του κλάδου)
  3. Τα λευκά τα άκυρα και η αποχή, καταγράφονται σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που προοιωνίζεται μεγάλη συμμετοχή στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, και
  4. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε υψηλά ποσοστά (αν και όχι για πρώτη φορά λίγες μέρες πριν από τις κάλπες), προσδίδοντας ακριβώς και για τον λόγο αυτόν το κλίμα ρευστότητας προβλέψεων

Ένα δεύτερο επίπεδο παρατηρήσεων από τους ίδιους αναλυτές δημοσκοπικών δεδομένων, σημειώνει ακόμη ότι σημείο-κλειδί για την έκβαση της κάλπης είναι ότι καταγράφεται απροθυμία αλλαγής της εκλογικής στάσης απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του 2015, λόγω μη αντιλαμβανόμενων όλων των άλλων κομμάτων ως εναλλακτικών λύσεων κατεύθυνσης της ψήφου τους. Για λόγους που είναι περίπου γνωστοί στους δημοσκόπους (π.χ. ότι είναι σχετικά πρόσφατη στους πολίτες η εικόνα των περιόδων διακυβέρνησης ως το 2014, ή ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων εκτός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρούνται αδύναμες, κ.α.) δεν υπάρχει στις κάλπες των ευρωεκλογών άλλο κόμμα που αντιμετωπίζεται σταθερά ως «πιθανό προς υπερψήφιση», από μερίδα έστω απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του 2015.

Στο σημείο αυτό, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, που θεωρούν το μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων ως προερχόμενο από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα κριθούν πολλά. Διότι, όπως οι ίδιοι εξηγούν σχετικά, με τα σημερινά δεδομένα προδιαγράφονται  δύο πιθανές επιλογές για τους αναποφάσιστους: είτε επιστροφή στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είτε αποχή. Ενώ, όμως, το πρώτο, δηλαδή η επιστροφή στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλάζει τα δημοσκοπικά δεδομένα, το δεύτερο, η αποχή, επιτείνει το πλεονέκτημα για τη Ν.Δ., το κόμμα δηλαδή που ως σήμερα πλεονεκτεί στις διενεργούμενες μετρήσεις.