ΝΔ: Ικανοποίηση και επιφυλακή για τη νίκη των ευρωεκλογών

Ειδικού συνεργάτη

«Ικανοποίηση» και «επιφυλακή» είναι τα δύο κύρια στοιχεία που περιγράφουν την εικόνα στη Ν.Δ., μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής, όπως αναφέρουν έγκυρες κομματικές πηγές, κοντά στην ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται σχετικά, οι εκτιμήσεις των κομματικών στελεχών πριν ανοίξουν οι κάλπες έδιναν βέβαια καθαρή νίκη για τη ΝΔ. αλλά όχι στα επίπεδα διαφοράς των σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων επί τοις εκατό, που έφερε τελικά η κάλπη. Η διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. έγινε δεκτή φυσικά με ικανοποίηση, με κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων στο επιτελείο του πρόεδρου ότι το σκηνικό οδηγεί σε ασφαλή εκλογική επικράτηση του κόμματος και στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ωστόσο, η «επιφυλακή», που επίσης χαρακτηρίζει τη στάση του ίδιου επιτελείου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφορά στην ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση για να μην χαθεί η μοναδική ευκαιρία για αυτοδυναμία, που έχει διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, επί τάπητος έχει τεθεί από τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη ο εφικτός αριθμός των 2.200.000 ψηφοφόρων, που θεωρείται ο στόχος που θα εξασφάλιζε στο κόμμα την αυτοδυναμία, ακόμη και με 6 κόμματα στην ερχόμενη Βουλή, που στη Ν.Δ. θεωρούν το πιθανότερο σενάριο.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί η επίτευξη αυτού του στόχου, υπογραμμίζουν οι επιτελείς του κόμματος, απαιτείται προσήλωση και σοβαρότητα στον σκοπό και απόλυτη πειθαρχία σε αποφυγή συμπεριφορών και αναφορών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίρροπη τάση στο ρεύμα υπέρ της Ν.Δ. ή να ενεργοποιήσουν αμυντικά ανακλαστικά δυσαρεστημένων από τη διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός προεκλογικός σχεδιασμός της Ν.Δ. αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο για να αρχίσει η υλοποίησή του, μετά τον β΄ γύρο των τοπικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.