Τσίπρας: Η κατάργηση του αφορολόγητου η τελευταία ρύθμιση που θα ψηφίσει η Βουλή που απέρχεται (vid)

Η κατάργηση του αφορολόγητου θα είναι η τελευταία ρύθμιση που θα ψηφίσει η Βουλή που απέρχεται. Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας ουσιοαστικά την προεκλογική περίοδο για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Χάρη στην απόδοση της οικονομίας είχαμε την δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση συντάξεων που ήθελε το ΔΝΤ έτσι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα καθήκοντά της όπως ο νόμος ορίζει και όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει γνώμη και να έρθει στην βουλή να ψηφίσει, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις  αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία της Βουλής προκειμένου να ψηφιστούν η ποινικοί κώδικες και η κατάργηση του αφορολόγητου. Όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν την ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μιλάμε για ρουσφέτια, μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες, αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα καλώ την αντιπολίτευση ναρθεί στην βουλή και να τα ψηφίσει, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ΕΡΤ 1 και ο ίδιος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές.

Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

“Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών”. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη “χαλαρή” ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μια πολιτική, η οποία δεν ήταν δική μας πολιτική. Τα τρία αυτά χρόνια σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα. Πετύχαμε νίκες, σημαντικές νίκες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος μάλιστα σςτο πργραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γιΑ την επομενη 4ετία, είπε ότι το πρόγραμμά του Δεν πρόκειται δεν είναι ένα αφήγημα μεσαίας τάξης. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στην μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη και τώρα δικαιούται στήριξη, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη, από τον νόμο, διαδικασία για τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Ο νόμος Καστανίδη προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παρακάμψει την διαδικασία προκειμένου να μην μείνει ακέφαλη η δικαιοσύνη, εξήγησε ο κ. Τσίπρας. Ηταν ο κ.Βενιζέλος που βγήκε και είπε το βράδυ των εκλογών η κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην δικαιοσύνη. Και λίγο μετά αυτό έγινε κεντρικό θέμα και στην Νέα Δημοκρατία, θύμισε ο πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πράξει με βάση τις αρμοδιότητές του και θα βρει τον τρόπο. Εγώ δεν θα εμπλέξω τον ΠτΔ σε πολιτικές αντιδικίες, είπε ο κ. Τσίπρας.

Εχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας. Το πρωί των εκλογών της 7ης Ιουνίου οι κάλπες όταν ανοίξουν θα είναι άδειες, είπε, και δεν θα υπάρχει ήδη μέσα αυτές  το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  Στο ερώτημά σας αν γυρίζει θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου «Και όμως γυρίζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, σχετικά με το debate που κατά την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να γίνει με συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσει και να προσέλθει σε ένα debate  τετ-α-τετ με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.