Ιταλία: Μέτωπο Σαλβίνι – Ντι Μάιο απέναντι σε Κόντε και ΕΕ

Μετά την έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στις 3 Ιουνίου, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουΐτζι Ντι Μάιο κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το μέλλον της χώρας και ιδίως να απαντήσουν εάν θα προχωρήσει συντεταγμένα η κυβέρνηση συμμαχίας τους.

Η χθεσινοβραδινή τους σύσκεψη εξελίχθηκε αφ’ ενός σε μία συνεννόηση των δύο εταίρων ενάντια στην τοποθέτηση του Κόντε «δεν θα είμαι εγώ που θα φέρω τη χώρα στη διαδικασία για παράβαση του χρέους», και αφ΄ετέρου σε μία νέα αντιπαράθεσή τους για τις προτεραιότητες που θα περιέχονται στον δημόσιο προϋπολογισμό ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Η σύσκεψη των Σαλβίνι – Ντι Μάιο διήρκεσε δύο ώρες, από τις 22.00 έως τα μεσάνυχτα και επιστέφθηκε κατά την έξοδό τους με μία χειραψία. Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Σαλβίνι, απαντώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «όλα πήγαν καλά» και στην ερώτηση εάν θα συνεχίσει η κυβέρνηση συμμαχίας επεσήμανε «δεν είχα ποτέ αμφιβολίες». Και πρόσθεσε: «κοινός μας στόχος να αποφύγουμε τη διαδικασία παραβίασης του ελλείμματος εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα και τη μείωση των φόρων. Δεν θα υπάρξει τροποποιητικός προϋπολογισμός, ούτε και κάποια αύξηση φόρων».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, δήλωσε πως «το κλίμα ήταν θετικό μεταξύ αυτών που θέλουν να εργασθούν στο έπακρο για το καλό της Ιταλίας. Πρώτος στόχος μας τώρα είναι να μειώσουμε τους φόρους και θα εργασθούμε γι’ αυτό».

Τον τόνο για την συνάντηση των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης είχε δώσει νωρίτερα ο Κόντε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, όπου διετύπωνε μία προειδοποίηση ενώπιον του κινδύνου μίας μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη και την ενεργοποίηση της διαδικασίας για το υπερβάλλον χρέος, που θα έπληττε τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Τα δύο κόμματα εξέφρασαν εμμέσως την αποδοκιμασία τους για την φιλική προσέγγιση του Κόντε στις Βρυξέλλες: «ήδη είναι το φερέφωνο των Βρυξελλών», τόνισε πηγή προσκείμενη στον ηγέτη των 5 Αστέρων, ενώ ο ίδιος ο Ντι Μάιο υπογράμμισε πως «είμαστε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, και αποφασίζει το Κοινοβούλιο και τα κόμματα της πλειοψηφίας». Από την πλευρά του ο Σαλβίνι, τοποθετήθηκε ειρωνικά στις προειδοποιήσεις του Κόντε: «είναι καλό να το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες», δήλωσε.

Το ζήτημα πλέον είναι το ποιος και πώς θα διατυπώσει τις ιταλικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Κόντε δεν θέλει να διαβιβάσει στις Βρυξέλλες τα πολεμικά σαλπίσματα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ιδίως τα σαλπίσματα της Λέγκας. Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και η προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν πως ο άξονας στον οποίον θα πρέπει να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, η μείωση του χρέους (περί το 2% χρησιμοποιώντας τις όποιες εξοικονομήσεις είναι δυνατόν να γίνουν στο ενιαίο κοινωνικό επίδομα και το συνταξιοδοτικό) και η ολοκληρωτική εγκατάλειψη της έκδοσης μικρο-ομολόγων (minibot) για την πληρωμή των κρατικών οφειλών προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να πληρώνουν με αυτά ακόμη και τους εργαζομένους τους (δηλ. οιονεί παράλληλου νομίσματος).

Προς το παρόν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεν συμφωνούν. Για τον ηγέτη της Λέγκας η προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (flat tax), ενώ για τους 5 Αστέρες αυτό το μέτρο παραμένει ανεφάρμοστο δεδομένων των ορίων του προϋπολογισμού: «το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο δεν μπορεί να είναι επεκτατικού χαρακτήρα», τονίζει υψηλόβαθμη πηγή του κόμματος. Για τον Ντι Μάιο η προτεραιότητα παραμένει ο κατώτατος μισθός, όπου όμως σε αυτό το μέτρο συναντά την αντίδραση του Σαλβίνι: «πρώτα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους», απαντά ο επικεφαλής της Λέγκας.

Επιπλέον, η σύνοδος των δύο ανδρών, των οποίων οι σχέσεις μετά το τελεσίγραφο του Κόντε είχαν ενταθεί σε σημαντικό βαθμό, στόχο είχε να συμφωνήσουν και στις προτάσεις της χώρας για τους νέους επιτρόπους της ΕΕ. Η Ιταλία διεκδικεί τρία χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή, του Ανταγωνισμού, του Εμπορίου και της Βιομηχανίας. Για τα προτεινόμενα ονόματα το μόνο που έχει προκύψει είναι φήμες: μεταξύ αυτών και του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του νυν γραμματέα του κυβερνητικού συμβουλίου Τζανκάρλο Τζορτζέτι, για την υποψηφιότητα του οποίου όμως το κύριο εμπόδιο είναι να βρεθεί κατάλληλος αντικαταστάτης του στα τωρινά του καθήκοντα στο Παλάτσο Κίτζι (έδρα της κυβέρνησης).

Οι δύο αρχηγοί επρόκειτο επίσης στη σύσκεψή τους να συναινέσουν και για το όνομα του νέου αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, που ενδέχεται να είναι ο Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, που έχει και τη θετική άποψη της προεδρίας. Κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Σαλβίνι θα αναπτύξει το νέο διάταγμα για την ασφάλεια της χώρας, ενδεχομένως θα ανακοινωθεί και η προαγωγή του.

Τόσο η χθεσινή σύσκεψη, όσο και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, απώτερο στόχο έχουν να αποδείξουν εάν η συγκατοίκηση των τριών πλευρών –Κόντε, Σαλβίνι και Ντι Μάιο—μπορεί να συνεχισθεί, βρίσκοντας μία χρυσή τομή, ή θα επαληθευθεί η προοπτική των εκλογών που υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός, με φόντο τη σύγκρουση των δύο αντισυστημικών κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας με τις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, Corriere della Sera, lettera43.it, huffingtonpost.it

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού