Το κόλπο-γκρόσο της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα | Γιατί ο Μητσοτάκης την θεωρεί νομό-κλειδί

Ειδικού συνεργάτη

Η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προεκλογική εμφάνισή του στην Πάτρα, μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιουλίου, έκανε απολύτως σαφές ότι θεωρεί την εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας ιδιαίτερης σημασίας για την έκβαση αυτών των εκλογών. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο ίδιος προσωπικά υποψήφιος της Ν.Δ. στον νόμο και είναι προσωπικό στοίχημα μια μεγάλη νίκη του.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στη Ν.Δ. η περιφέρεια αυτή κατά τους αναλυτές-εκλογολόγους  του κ. Μητσοτάκη διαδραματίζει εξαιρετικά αυξημένο ρόλο σ’ αυτές τις εκλογές, τόσο πρακτικό όσο και συμβολικό. Οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι η περιφέρεια αυτή εδώ και δεκαετίες είναι απροσπέλαστο κάστρο για τη Ν.Δ. και η επιτυχία του κόμματος να κερδίσει την περιφέρεια στις πρόσφατες τοπικές εκλογές θεωρείται μοναδική ευκαιρία για να παγιωθεί η υπεροχή του κόμματος στη γενέτειρα των Παπανδρέου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τα ισχυρά ποσοστά που διατηρεί στον νομό, τα οποία διατήρησε και στις τελευταίες ευρωεκλογές, έναν  από τους ελάχιστους νομούς στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρούν ότι έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις να έρθει πρώτη η Ν.Δ. στην Αχαΐα και να εκλέξει το κόμμα ακόμη και 5 από τις 8 έδρες στον νόμο, περιορίζοντας τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ακόμη και σε 1 έδρα, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι δεν κατεβαίνουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ο προσεταιρισμός όσων ψηφοφόρων απέμειναν σ’ αυτά τα κόμματα θεωρείται εύκολη υπόθεση. Έτσι, οι έδρες της Αχαΐας θεωρούνται σημαντικές για να συμβάλλουν στην αυτοδυναμία, που αποτελεί τον κεντρικό στόχο του κ. Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα διάσπασης που επικρατεί στον νομό στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την αποτυχία να κερδηθεί η περιφέρεια από τον κ. Κατσιφάρα, την υποψηφιότητα του οποίου υποστήριξε η κυρία Γεννηματά μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θεωρείται πως μπορεί να φέρει στη Ν.Δ. μεγάλη εισροή ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ., που είναι δυσαρεστημένοι για τη μεταχείριση του κ. Β. Βενιζέλου. Σε περίπτωση που αυτός ο στόχος επιτευχθεί, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι θα έχει αποσταλεί ένα ηχηρό μήνυμα πανελλήνιας σημασίας  στην κυρία Γεννηματά να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ., σε περίπτωση που δεν θα συγκέντρωνε ο κ. Μητσοτάκης την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Τέλος, σε τέτοιες συνθήκες, και με δεδομένο ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλέξει στον νόμο 1 βουλευτή κι αυτός θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στη Ν.Δ. θεωρούν κρίσιμης σημασίας να είναι μια εκλογή προσβλητική για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή να είναι μια εκλογή του από τη β΄  κατανομή και με όσο το δυνατό λιγότερο ποσοστό. Ο στόχος της Ν.Δ. κατά του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν  έχει μόνο τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και πρακτικό. Κι αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου θεωρείται βέβαιο ότι ως βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν πρόκειται να υπερψηφίσει κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε περίπτωση που τυχόν θα χρειαζόταν μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν οι αναλυτές του κ. Μητσοτάκη, και πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τσαλακωθεί το κύρος του κ. Γ. Παπανδρέου και θα απομονωθεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., διευκολύνοντας τους υπόλοιπους βουλευτές του, αν χρειαστεί, να υπερψηφίσουν συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού