Μεξικό | Εμπράρδ: Δεν θα υπάρξει απεριόριστος αριθμός αιτούντων άσυλο

Το Μεξικό δεν έχει ακόμη δεχθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να του στέλνουν έναν απεριόριστο αριθμό αιτούντων άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ πριν από συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ που αναμένονται σήμερα Παρασκευή προκειμένου να προσδιοριστεί η έκταση του αμφιλεγόμενου προγράμματος.

Κάτω από την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το Μεξικό συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει το πρόγραμμα, το οποίο αναγκάζει κυρίως Κεντροαμερικανούς αιτούντες άσυλο να επιστρέφουν στο Μεξικό εν αναμονή της έκβασης του αιτήματός τους για άσυλο στις ΗΠΑ.

Ο Εμπράρδ είπε πως οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν επίσης σε ποιες πόλεις θα επεκταθεί το πρόγραμμα, που είναι γνωστό ως ‘Μείνετε στο Μεξικό’, καθώς και πώς θα υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων και ποιες εθνικότητες θα δέχεται το Μεξικό.

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα λειτουργεί στις πόλεις Τιχουάνα, Μεχικάλι και Σιουδάδ Χουάρες. Σχεδόν 12.000 άνθρωποι επεστράφησαν στο Μεξικό από τον Ιανουάριο.

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό συμφώνησε επίσης σε ένα σχέδιο που μπορεί να το καθιστά μια «ασφαλή τρίτη χώρα», στην οποία αιτούντες άσυλο θα πρέπει να ζητούν καταφύγιο αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν το Μεξικό δεν μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσα σε 45 ημέρες με μέσα επιβολής του νόμου.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε με αντάλλαγμα να μην επιβληθούν οι επαπειλούμενοι δασμοί στο Μεξικό περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για ασφαλή τρίτη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News κατά πόσον το σχέδιο περιλαμβάνει την επιλογή αυτή αν το Μεξικό δεν μπορεί να ανακόψει τη ροή μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ είπε «Ακριβώς, και αυτό πρόκειται να συμβεί».

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού