Άγκυρα: Εκτός πραγματικότητας η απόφαση της Med7 – Την απορρίπτουμε

Την αντίδραση τη Τουρκίας προκάλεσε η κοινή δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης που εξέφρασε η σύνοδος κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Κύπρο και τη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το Anadolu.

«Για εμάς δεν έχει καμία αξία, δύναμη, ή αντίκτυπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χαρακτηρίζει την κοινή ανακοίνωση ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ και ότι κάποιες χώρες έχουν γίνει το εργαλείο για αυτό.

Προσθέτει ότι δείχνει ακόμα μία φορά ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να είναι αμερόληπτα και άξια εμπιστοσύνης στην επίλυση του Κυπριακού.

Στην κοινή διακήρυξη, οι «Med 7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της ΕΕ και δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, ζητούν από την ΕΕ να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το γεωτρύπανο «”Πορθητής” ξεκίνησε γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου». Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu τόνισε ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας δεν θα πάει στη Μαύρη Θάλασσα αλλά «σε εκείνη την περιοχή».

Προειδοποίησε μάλιστα πως «συμφωνίες που αποκλείουν ή δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι σαφή και έχουμε ενημερώσει σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη».

 

 

 

Πληροφορίες: Philenews/sputniknews.gr

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού