Κατρούγκαλος: Το αναβαθμισμένο κύρος και οι ισχυρές συμμαχίες της χώρας αποκλείουν «νέα Ίμια»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra News» αναφέρει ότι κριτήριο της κυβέρνησης για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το “εθνικό συμφέρον, όχι τυχόν κομματικά κέρδη ή απώλειες”, προσθέτει ότι δεν ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας η αιτία της εκλογικής ήττας και εκφράζει την βεβαιότητά του ότι “όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα γίνεται κατανοητό το νόημα της Συμφωνίας, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ιδίως για τη Μακεδονία μας, από την πρωταγωνιστική επανατοποθέτηση της στον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων”.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο “νέων Ιμίων” λόγω του αναβαθμισμένου κύρους της χώρας, των ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών της και της απομονωμένης Τουρκίας, τις ενέργειες της οποίας καταδικάζουν ως προκλητικές οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

“Και σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προκύψει «ατύχημα» από αυτήν” προσθέτει.

Ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί βασικό του επίτευγμα ως ΥΠΕΞ “την επίτευξη κλίματος εθνικής συνεννόησης απέναντι στις προκλήσεις του δύσκολου γείτονα μας στα ανατολικά, αλλά και την συνέχιση της στρατηγικής βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ”, ενώ υπογραμμίζει ότι “είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον πιο εξωστρεφή ίσως Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης, που έβαλε το προσωπικό του στίγμα σε όλες τις διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής και αναβάθμισε σε πρωτόγνωρα επίπεδα το κύρος της χώρας”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού