Ποιες χώρες-μέλη της ΕΕ επιθυμούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ

Ειδικού συνεργάτη

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν Αμερικανοί και Ασιάτες διπλωμάτες την εξελισσόμενη στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει από το γεγονός ότι η γεωπολιτικό βάρος της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο έτος, μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων και κατασκευής νέων αγωγών διαμετακόμισης φυσικού αερίου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να έχουν αυξημένο ρόλο και λόγο και ταυτόχρονα την Τουρκία να χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος και να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε αδύναμο κρίκο της διπλωματίας των υδρογονανθράκων.

Στις ιδιαίτερα αυστηρές για την Τουρκία αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά με τις προκλήσεις  της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολύ επικριτικές ήταν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.,  εταιρείες των οποίων αναμιγνύονται σε συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και η Γερμανία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, οι χώρες-μέλη που ασκούν πιέσεις για κυρώσεις και αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Τουρκίας, συγκροτούν μια ισχυρή ομάδα, την οποία δεν υπάρχει ομάδα χωρών με αντίθετη φιλο-τουρκική άποψη που θα μπορούσε να σταματήσει.

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τις συναντήσεις και τις επαφές των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τις τελευταίες μέρες στο Λουξεμβούργο. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το μόνο σημείο ανησυχίας λίγων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την ενδεχόμενη τουρκική αντίδραση στην αυστηρή και προαναγγελτική για κυρώσεις κατά της Άγκυρας ευρωπαϊκή στάση, παραμένει το προσφυγικό.

Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στις Βρυξέλλες θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο να επιστράτευε η Τουρκία αυτό το θέμα  για να αντιδράσει στην απομόνωσή της από τη Ευρώπη, επειδή αν το έκανε αυτό θα προκαλούσε τις ελάχιστες χώρες που τηρούν προσεκτική στάση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες πηγές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αμήχανη παρουσία της Βρετανίας, που λόγω παγίδευση της διπλωματίας της στο Brexit, δεν μπορεί να έχει ρόλο στο θέμα και περισσότερο παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρά επιχειρεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση.