Το plan-B Μητσοτάκη για κυβερνητική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ

Ειδικού συνεργάτη

Ένα plan-Β διαθέτει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για κυβερνητική συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, την οποία επιθυμεί ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του κόμματός του.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες δημοσιογραφικές πηγές, στην Πειραιώς οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα προετοιμασμένο από τώρα plan-B ικανό να κατευθύνει τις εξελίξεις προς όφελος του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα και οι σκέψεις για ένα plan-B προέκυψαν, αφού από μεριάς ΚΙΝ.ΑΛ. διαμηνύεται ότι περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ. δεν είναι επιθυμητή, αν προηγουμένως η κυρία Γεννηματά δεν ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της να καταστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός, κατακτώντας την 3η θέση στις εκλογές. Δηλαδή, το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται απρόθυμο για συνεργασία με τη Ν.Δ. αν ο κ. Μητσοτάκης κατακτήσει την αυτοδυναμία, ακόμη κι αν προσκληθεί η κυρία Γεννηματά σε κυβερνητική σύμπραξη.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του plan-B, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει πρόταση προς την κυρία Γεννηματά για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Η συνεργασία θα αφορά σε 3 θέματα: Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που διατηρούν στελέχη των δύο κομμάτων στη δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη διαμηνυθεί στην κυρία Γεννηματά, η οποία έχει επιφυλαχθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες, π.χ. σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού, δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά όπως αναφέρεται σχετικά δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα από πλευράς του ΚΙΝ.ΑΛ. για πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη, οι συνεργάτες του αρχηγού της Ν.Δ. δεν θεωρούν ότι θα είναι και εύκολη  και ακύμαντη διακυβέρνηση που έπεται, αφού την επόμενη περίοδο θα κριθούν θέματα όπως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα ελληνοτουρκικά και η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, για τα οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες.

Το plan-B Μητσοτάκη για προσέλκυση του ΚΙΝ.ΑΛ. σε κυβερνητική σύμπραξη αυτές τις δυσκολίες φιλοδοξεί να προλάβει.