«Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος»: Ξεκινά το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Το δικό του, αλληλέγγυο αποτύπωμα στην πόλη, φιλοδοξεί να αφήσει για ακόμη μια χρονιά, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που ξεκινά στις 19.00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο πάρκο Ξαρχάκου, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

“Σε καιρούς δύσκολους, με τους ρατσιστές να ονειρεύονται τείχη, τους εθνικιστές να καλούν σε πόλεμο με τους γειτονικούς λαούς και τους φασίστες να πάνε να σηκώσουν κεφάλι, αισθανόμαστε ακόμα πιο έντονο το χρέος να επιστρέψουμε με τη μεγάλη γιορτή της κοινωνικής αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη” αναφέρεται στο κάλεσμα του Φεστιβάλ, με κεντρικό σύνθημα “Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος”.

Οι διοργανωτές καλούν όσους και όσες “αντιστεκόμαστε στον ζόφο του ρατσισμού, του πολέμου και του φασισμού, όσους και όσες αναζητάμε μια προοπτική ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, να πάρουμε θέση και να στηρίξουμε για άλλη μια φορά ένα μαζικό, πολύχρωμο και δυναμικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ”.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις για τα παιδιά, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και συζητήσεις με θέματα την άνοδο της ακροδεξιάς, εργατικά ζητήματα, θέματα της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας, το προσφυγικό, το αντιφασιστικό κίνημα και τις εξελίξεις στη δίκη της Χ.Α.

«Στους καιρούς της κρίσης, οι διαχωριστικές γραμμές βαθαίνουν, γίνονται ρήγματα και τείχη, πεδία των πιο σκληρών μαχών. Οι ρατσιστές ρίχνουν την ευθύνη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι εθνικιστές μας καλούν να πολεμήσουμε τους γειτονικούς λαούς, οι φασίστες να μισήσουμε κάθε τι διαφορετικό. Κράτη και κυβερνήσεις απειλούν το ένα το άλλο και την ίδια ώρα επιτίθενται ενωμένα στους λαούς του κόσμου, στην Παλαιστίνη, τη Βενεζουέλα, τους δρόμους του Παρισιού. Δυο κόσμοι συγκρούονται. Όσοι και όσες αντιστεκόμαστε στο ζόφο του ρατσισμού, του πολέμου και του φασισμού, όσοι και όσες αναζητάμε μια προοπτική ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, πρέπει να πάρουμε θέση, να χαράξουμε τις δικές μας διαχωριστικές γραμμές.

  • Είμαστε (με τους) πρόσφυγες, γι’ αυτό και στεκόμαστε ενάντια στα τείχη που σηκώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στα στρατόπεδα, στη Μόρια, στα κλειστά σύνορα. Είμαστε με τους κυνηγημένους, γι’ αυτό και είμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους πολέμους και τις επεμβάσεις που προκαλούν. Είμαστε (με τους) μετανάστες και τις μετανάστριες, γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για ελευθερία στη μετακίνηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Είμαστε με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, τους γονείς, τους αλληλέγγυους που στήριξαν το αυτονόητο δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πάνε σχολείο, ενάντια σε όσους στάθηκαν απέναντί τους με φόβο και μισαλλοδοξία. Είμαστε με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό των καταλήψεων που στέγασαν τους πρόσφυγες και που τώρα δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση και την αστυνομία.
  • Είμαστε αλληλέγγυοι με τους γειτονικούς λαούς, γι’ αυτό και είμαστε ενάντια σε κάθε εθνικισμό, και πρώτα από όλα στον «δικό μας». Είμαστε με την ειρήνη, γι’ αυτό και είμαστε ενάντια στο ΝΑΤΟ, την επέκταση της κυριαρχίας του στα Βαλκάνια, την ολοένα και εντονότερη πρόσδεση της Ελλάδας στη δολοφονική αυτή συμμαχία. Αναγνωρίζουμε ότι κανένας λαός της περιοχής δεν έχει την αποκλειστικότητα στη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας. Γι’ αυτό, όπως και για χίλιους άλλους λόγους σταθήκαμε απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, τα οποία λειτούργησαν ως ένα θερμοκήπιο της ακροδεξιάς βίας και τωων φασιστικών συμμοριών. Είμαστε με το δίκιο και τη συνεργασία των λαών και γι’ αυτό είμαστε ενάντια στον ανταγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες, την αισχρή συμμαχία του ελληνικού κράτους με τον άξονα Ισραήλ – Αιγύπτου – Κύπρου, την πολεμική ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την αύξηση των εξοπλισμών, τις στρατιωτικές ασκήσεις. 100 χρόνια από το θάνατο της Ρόζα Λούξεμπουργκ, συνεχίζουμε να είμαστε με αυτούς που δεν ψηφίζουν τις πολεμικές πιστώσεις του δικού τους κράτους, όποιο και να είναι το κόστος.
  • Είμαστε (με τις) γυναίκες, (με τις) λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους τρανς, είμαστε με τον/η Ζακ/ι και για αυτό είμαστε απέναντι σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, απέναντι σε κάθε υποτίμηση, σε κάθε βία, σε κάθε βιασμό και γυναικοκτονία, χωρίς μισόλογα και συμψηφισμούς. Απέναντι στη διπλή εκμετάλλευση των γυναικών εργαζομένων και τα χυδαία περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας από τα αφεντικά. Απέναντι στις απαράδεκτες προτάσεις της κυβέρνησης για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, παλέψαμε και πετύχαμε την πλήρη νομοθετική κατοχύρωση του «χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός».
  • Είμαστε με την αλληλεγγύη, την ενότητα, την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των ανέργων, γι’ αυτό και είμαστε ανυποχώρητα ενάντια στους φασίστες. 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με όπλο την ιστορική μνήμη και την ελπίδα για το αύριο, αγωνιζόμαστε για την οριστική καταδίκη, από τα δικαστήρια μα πιο πολύ από την ίδια την κοινωνία, της της χρυσαυγίτικης νεοναζιστικής συμμορίας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην κρίση, τη φτώχεια και την ανεργία, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, που στο όνομα μιας κάποιας «αριστεράς», εφάρμοσαν μνημόνια και νομιμοποίησαν την πιο σκληρή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, συνδυάζοντάς την μάλιστα με γενναίες δόσης καταστολής. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξαν τον δρόμο στην ατόφια δεξιά και ακόμα χειρότερα, όπως συνέβη και σε μια σειρά χωρών, οδήγησαν σε άνοδο την ακροδεξιά -την ακροδεξιά που υπηρετεί εφοπλιστές κι επιτίθεται σε εργάτες- κάνοντάς την να μοιάζει ως η μόνη ανταγωνιστική προοπτική.
  • Είμαστε με τους φτωχούς, γι’ αυτό είμαστε ενάντια στους πλούσιους. Ζούμε την κάθε μέρα μας μέσα στο καθεστώς τρόμου και παράνοιας που επικρατεί στους χώρους εργασίας, με τους «μισθούς» των 300 ευρώ, τους εκβιασμούς, την επιστροφή των «δώρων». Νιώθουμε όλο και περισσότερο ότι η αξιοπρέπεια, το δίκιο μας δεν συμβιβάζεται με αυτό τον κόσμο, με την κυριαρχία του κεφαλαίου και των αφεντικών. Γι’ αυτό αναζητούμε άλλες ριζοσπαστικές εναλλακτικές, που θα μιλήσουν στην καρδιά και το μυαλό των φτωχών. Γι’ αυτό και ξεκινάμε να αλλάζουμε τις ζωές μας σήμερα, μέσα από τους κοινούς μας αγώνες, τη γιορτή, τη συζήτηση και το τραγούδι.

Αυτό είναι, εδώ και 22 χρόνια, το φεστιβάλ μας, το φεστιβάλ της άλλης Θεσσαλονίκης, των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Αυτές είναι οι δικές μας διαχωριστικές γραμμές, οι γραμμές που μας χωρίζουν από τους εχθρούς της κοινωνίας, για να μας ενώσουν με κάθε εκμεταλλευόμενη, με κάθε καταπιεσμένο, με κάθε αλληλέγγυο. Γιατί τα δικά μας σύνορα δεν είναι ανάμεσα στους λαούς, αλλά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

19.00

Παιχνίδια του Κόσμου

από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

19.30

Junior Εco Survivor – Παιχνίδια με Ανακυκλώσιμα Υλικά

από τη θεατρική ομάδα Σχολείου Αλληλεγγύης “Οδυσσέας” με συντονίστρια την Στέλλα Παπαδοπούλου

20.30

Ο Γύρος του Κόσμου σε 5 Παραμύθια’

από την ομάδα ΝΤΟΥέΝΤΕ Θέατρο & Τέχνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

19.30

Δράση & Πλοκή – Φτιάχνουμε μια Ιστορία με Επιδαπέδιο Παιχνίδι Δημιουργικής Γραφής

συντονίστρια η Μίνα Γκρέκα (εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά) και τον Σοφοκλή Αμπατζίδη (paper artist , simple crafts)

20.30

Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών

από την ομάδα Ντίλι-Ντίλι

 

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

[ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ]

20.30

Οδός Σταδίου, Παραμονή Πρωτοχρονιάς

του Αντώνη Σαμαράκη

Θεατρικό Εργαστήρι «φερφορζέ» του «θέατρο εΦ»

21.15

Γραμμή Παραγωγής

δρώμενο βασισμένο σε ποιήματα του Χρυσοβαλάντη Αργυρίου από την ποιητική συλλογή «Εξάψεις Ευτυχίας»

Θεατρική ομάδα μαθητών “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ”

21.30

Studio Flamenco la Semillia

Προβολή στο χώρο προβολών [όταν καλοπέσει το σκοτάδι]

ZENAIDA

σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσάφα

θα ακολουθήσει συζήτηση με την πρωταγωνίστρια Μαρία Στεφανίδου

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

[ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ]

20.00

Las Pasionarias

Latin Fusion σε χορογραφία Μαριλένας Μουρτζάκη

20.10

Acro Υoga

Όλγα Κουτούκη & Ανέστης Γρηγοριάδης

20.30

Οδός Σταδίου, Παραμονή Πρωτοχρονιάς

του Αντώνη Σαμαράκη

Θεατρικό Εργαστήρι «φερφορζέ» του «θέατρο εΦ»

21.00

Drag show

House of Proletarea

21.30

Κρουστοπορεία

Τα Κρούσματα – Εφηβική Ομάδα Κρουστών

[ξεκινά από τις Ομπρέλες στην Παραλία]

Προβολές στο Χώρο Προβολών

[όταν καλοπέσει το σκοτάδι]

Μαρτυρία – Οδοιπορικό Ενός Εξόριστου Πολιτικού Πρόσφυγα του Εμφυλίου

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

The Black Panthers Vanguard of Revolution

του Stanley Nelson

Πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων

 

28 ΙΟΥΝΙΟΥ

[ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 19.00]

 

Η Ακροδεξιά ως “Σταθερά” (;): Συντονίζοντας τις Αντιστάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Χώρος Συζητήσεων 1)

Jeroen Demuynck (Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI, Βέλγιο)

Κώστας Τορπουζίδης (ΚΕΕΡΦΑ)

Παναγιώτης Λίλλης (εφημερίδα “Εργατική Αριστερά”)

Βαγγέλης Λιγάσης (Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό)

Στέλιος Νικητόπουλος (δημοσιογράφος)

Συντονισμός: Δημοσθένης Παπαδάτος (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης)

Συνδιοργάνωση: Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ΚΕΕΡΦΑ, Αντιγόνη, Εργατική Αριστερά, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

 

Από τις Εργατικές Διαφορές στους Νικηφόρους Αγώνες (Χώρος Συζητήσεων 2)

Αγγελική Χαρδαλά (εργαζόμενη στον επισιτισμό)

Άννα Μαρία Τζανάκη (Δίκτυο ανέργων

και επισφαλώς εργαζομένων)

Χρήστος Τσαμπάζης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ στο εμπόριο)

Συνδιοργάνωση: Αγωνιστική εργατική συσπείρωση ΛΑΝΤΖΑ, ΕΜΠΑΡΓΚΟ στο εμπόριο,

Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

 

Αναθεωρούμε την Κανονικότητα, Αναζητούμε τις Ρίζες της Καταπίεσής μας, υλλογικοποιούμε τα Βιώματά μας (Χώρος Συζητήσεων 3)

[ΛΟΑΤΚΙΑ+ Εργαστήρι]

Συνδιοργάνωση: RADical Pride, ομάδα Sylvia Rivera – για ένα Κινηματικό Thessaloniki Pride

Ελληνοτουρκικά: Εθνικισμοί και Ιμπεριαλισμός θα μας Βάλουν σε πόλεμο για την ΑΟΖ. Πώς να τους Σταματήσουμε (Χώρος Συζητήσεων 4)

Κώστας Καζαντζλίδης (ΟΚΔΕ)

Παντελής Κλακέλας (Επαναστατική Νεολαία)

Μέλος του Δικτύου Σπάρτακος

Συνδιοργάνωση: ΟΚΔΕ, Δίκτυο Σπάρτακος, Επαναστατική Νεολαία, Γη κι Ελευθερία

Δημόσιος Έλεγχος και Λαϊκή Συμμετοχή, Οργανώνοντας τον Αγώνα στις Γειτονιές (Χώρος Συζητήσεων 5)

Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Eπικ. Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ)

Συλλογική Τοποθέτηση (Πόλη Ανάποδα- Δύναμη Ανατροπής)

Συλλογική Τοποθέτηση (Πόλη Αλλιώς)

παρεμβαίνουν: Δημοτικά Σχήματα, Μέλη Συνελεύσεων Γειτονιών, Τοπικοί/ες Σύμβουλοι

Συνδιοργάνωση: Πόλη Ανάποδα- Δύναμη Ανατροπής, Πόλη Αλλιώς

ΣΑΒΒΑΤΟ

29 ΙΟΥΝΙΟΥ

[ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 19.00]

Εξώσεις Προσφύγων από Camps & Διαμερίσματα (Χώρος Συζητήσεων 1):

-Η στέγαση ως δικαίωμα και όχι ως καθεστώς εξαίρεσης και πειθάρχησης

-Εργασιακές αντιστάσεις στον κλάδο των ΜΚΟ με αφορμή τις εξώσεις προσφύγων από στεγαστικά προγράμματα

-Ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί

Τη συζήτηση ανοίγουν εργαζόμενοι/ες σε ΜΚΟ, μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του ΣΒΕΨΥΚΟΙ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας)

Διοργάνωση: Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Βιωματικό Εργαστήριο Γυναικολογίας για Προσφυγοπούλες και Κορίτσια Ρομά (Χώρος Συζητήσεων 3)

από την ομάδα Κορίτσια Δενδροποτάμου εν δράση, Φάρος του Κόσμου (με διερμηνεία στα αραβικά)

Η Χ.Α. στο Eδώλιο, Eξελίξεις στη Δίκη και η Oργάνωση του Aντιφασιστικού Kινήματος (Χώρος Συζητήσεων 2)

Ανδρέας Τάκης (Eπικ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ)

Ανδρέας Τζέλης (Πολιτική Αγωγή, Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα)

Σοφία Τσάρου (Νέα Προοπτική)

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Τσούτσης (Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υπ. Διδακτόρων Πόλ. Επ. Α.Π.Θ)

παρεμβαίνει: Δημήτρη Ψαρράς (Εφημερίδα των Συντακτών)

Συνδιοργάνωση: Νέα Προοπτική, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υπ. Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Απεργιακή 8η Μάρτη: Πάλη Ενάντια στην Εκμετάλλευση, την Καταπίεση και τις Σεξιστικές Διακρίσεις(Χώρος Συζητήσεων 4)

Δήμητρα Κομνιανού (Κίνηση για απεργιακή 8η Μάρτη)

Γωγώ Κόλλια (αγωνιστική εργατική συσπείρωση ΛΑΝΤΖΑ)

Συνδιοργάνωση: Κίνηση για την απεργιακή 8η Μάρτη, Αγωνιστική εργατική συσπείρωση ΛΑΝΤΖΑ

Λατινική Αμερική: Επιθέσεις του Ιμπεριαλισμού και Αντιστάσεις των Λαών (Χώρος Συζητήσεων 5)

Έλσα Βαρελίδου (μέλος του ΠΑΚΣ, με συμμετοχή στη Μπριγάδα Πρωτομαγιάς 2019 στην Κούβα)

Αλέκος Χαλβατζής (μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα & της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης

«Είμαστε όλοι Βενεζουέλα»)

Παρεμβαίνει ο Lester Antonio Gradiz Guttierez

(παλιό μέλος του αντάρτικου των Σαντινίστας στη Νικαράγουα)

Διοργάνωση: Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός

 

Πρόγραμμα Συναυλιών 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου

[οι συναυλίες ξεκινούν στις 22.00]
Δυτική Σκηνή

 

Ανατολική Σκηνή

 

Arrow Beatbox

ανθή κύρκου

Neptune is Dead

Morphine Social Club

Ντίνος Σαδίκης

Εβρίτικη Ζυγιά (alternative project)

 

Almost Trio

Γιώργος Νερατζάκης – Γιώργος Τσαλαμπούνης – Παναγιώτης Σερέτης

Μπρατίμια

Γαϊτάνι (κρητικό γλέντι)

Banda Entopica

 

 

Σάββατο 29 Ιουνίου

[οι συναυλίες ξεκινούν στις 22.00]
Δυτική Σκηνή

 

Ανατολική Σκηνή

 

Gangsters of Love

Τσολιάς & the Tsolia Band

Band Fatale

Bailemos

Perle Music

Sweet Gang Trio

Φάρος Music Band

Τέλια Τάστα

Σεκέρ Παρέα (παραδοσιακό γλέντι)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού