Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης κρύφτηκε γιατί φοβήθηκε τη συζήτηση και ανάλυση των δύο προγραμμάτων

«Η ΝΔ κλείνει το μάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες και σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σύστημα που είναι απειλητικό για τους νυν και τους μελλοντικούς συνταξιούχους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, υποψήφιος στον δεύτερο τομέα της Β΄ Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

“Στο θέμα του ασφαλιστικού, έχουν ήδη διατυπωθεί τρεις διαφορετικές θέσεις από τη ΝΔ. Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές εισφορές η μεταβατική περίοδος μέχρι την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου της ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο της ΝΔ «μια γενιά θα πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα, καταβάλλοντας εισφορές και για τους σημερινούς συνταξιούχους και για τους εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται και θα βγουν στη σύνταξη μελλοντικά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει βασική ιδεολογική διαφορά, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ασφαλιστικό σύστημα, προειδοποίησε ότι πολλοί συνταξιούχοι στη Βρετανία έχασαν τις συντάξεις τους επειδή τοποθέτησαν τις εισφορές τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια τα επένδυσαν στη χρηματαγορά και όταν τα χρηματιστήρια γκρεμίστηκαν, χάθηκαν και οι συντάξεις τους.

«Δεν ακούσατε όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης, με την ομιλία του στις ασφαλιστικές εταιρείες, τους έκλεισε το μάτι ότι η ΝΔ είναι μαζί τους. Άρα πρέπει η ΝΔ να πει με σαφήνεια τι σημαίνει για τον εργαζόμενο και τις κοινωνικές του εισφορές το σχέδιο της», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αλλά και για τις εξαγγελίες της ΝΔ που αφορούν στη μείωση της φορολογίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για ασάφειες και αμφιταλαντεύσεις, δια της μεθόδου «στρίβειν δια του αρραβώνος» αφού «ο κ. Μητσοτάκης πότε τοποθετεί τις μειώσεις στο 2019, πότε τις τοποθετεί στο 2020 και πότε επισημαίνει ότι θα κινηθεί αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου».

Σχολίασε επίσης ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι άμεσες ξένες επενδύσεις διπλασιάστηκαν.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο του debate των πολιτικών αρχηγών και την άρνηση της ΝΔ να αποδεχθεί debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «κρύφτηκε γιατί φοβήθηκε τη συζήτηση και ανάλυση των δύο προγραμμάτων», και σχολίασε ότι είναι η πρώτη φορά που αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται debate, για να μην καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει, για την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα, μια ενδεχόμενη νίκη του κ. Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

Για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές, τον Αύγουστο, αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε είναι εκβιασμός που απευθύνεται στο ΚΙΝΑΛΛ.

Ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε, με αφορμή την επανεμφάνιση του Κ. Καραμανλή, για τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. «Οκτώ χρόνια το ΠΑΣΟΚ και έξι χρόνια η ΝΔ, κυβέρνησαν πριν από την κρίση. Ο καυγάς αν το έλλειμμα ήταν 12% ή 15%, δεν μας αφορά. Είναι τα δύο κόμματα, που κυβέρνησαν όπως κυβέρνησαν, και που έριξαν τη χώρα στην κρίση και έχουν ευθύνες γι’ αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Χατζηδάκης: Θέλουμε αυτοδυναμία

Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης σε μία άτυπη τηλεμαχία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

« Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, θέλουμε αυτοδυναμία γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας πως η ΝΔ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, διευκρίνισε όμως πως το μόνο κόμμα με το οποίο μπορεί να υπάρχει συνεργασία είναι το ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας για το γεγονός ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η ΝΔ είχε προτείνει τη διεξαγωγή συζήτησης με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς με βάση τα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας κατά το παρελθόν. « Η τακτική του κ. Τσίπρα είναι η ένταση και η πόλωση, εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Έγιναν 41 συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Εμείς συμφωνήσαμε σε όλες τις ημερομηνίες που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική του κ. Τσίπρα είναι ολοφάνερο πως είναι η ένταση. Ας μείνει μόνος του», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Κληθείς να σχολιάσει την πρώτη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή μετά από 10 χρόνια ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως υπάρχει μια συσπείρωση στη ΝΔ προσθέτοντας πως η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού έρχεται να δείξει αυτή την ενότητα και τη συστράτευση. «Εμένα μου φάνηκε μια πολύ σωστή τοποθέτηση», είπε τονίζοντας πως ο κ. Καραμανλής ήταν πάντα στρατιώτης της παράταξης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τον Κώστα Καραμανλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε το Μαξίμου να απαντήσει αν ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει στον κ. Καραμανλή τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαντώντας στις κατηγορίες πως η ΝΔ έχει στους κόλπους της στελέχη που βρίσκονται στην ακροδεξιά αναρωτήθηκε αν σε σχέση με τον Πάνο Καμμένο ή την Κατερίνα Παπακώστα ο ίδιος βρίσκεται πιο δεξιά ή πιο αριστερά;

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που μιλούν για μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ο κ. Χατζηδάκης είπε πως στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τη ΝΔ ως ένα κοινωνικό δράκο που θέλει να κατασπαράξει τους πάντες. «Για το ασφαλιστικό ισχύουν αυτά που είπε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα σύστημα τριών πυλώνων. Πρώτος πυλώνας θα είναι η εθνική σύνταξη, δεύτερος πυλώνας αυτός των επαγγελματικών ταμείων και τρίτος πυλώνας αυτός της ιδιωτικής ασφάλισης» είπε τονίζοντας πως όσον αφορά τον πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων θα υπάρχει σταδιακή μεταβατική περίοδος 30 ετών Διευκρίνισε πάντως πως το ύψος της εθνικής σύνταξης θα είναι αυτό που είναι σήμερα και από εκεί και πέρα θα ανεβαίνει ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την δέσμευση της ΝΔ πως θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συνειδητά επέλεξε να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη. Όπως είπε η μείωση του ΦΠΑ θα γίνει άμεσα ενώ οι μειώσεις στους υπόλοιπους φόρους θα μπουν στον προϋπολογισμό και θα ισχύσουν από την 1-1-20.