Χ. Βερναρδάκης στο CG: Η ακροδεξιά παραμένει ισχυρή γιατί έχει δημιουργήσει δεδομένες θέσεις μέσα στην ίδια την ΝΔ

«Ο ακροδεξιός λόγος έχει κατακυριαρχήσει στην ΝΔ. Η ατζέντα της καταστολής ξαναγίνεται η κύρια επωδός της, με την προκλητική επίθεση που κάνει σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και με τις πρωτοφανείς εξαγγελίες για επαναφορά της ομάδας Δέλτα στην Αστυνομία (ομάδα άγριας καταστολής), για ίδρυση φυλακών Τύπου Γ’, κλπ. Η θέση της στο Μακεδονικό και οι σημερινές κυβιστήσεις θα μείνουν στην ιστορία. Η ακροδεξιά παραμένει ισχυρή, όχι τόσο γιατί έχει τα δικά της κόμματα, αλλά γιατί έχει δημιουργήσει δεδομένες θέσεις μέσα στην ίδια την ΝΔ», τονίζει σε συνέντευξη του στο circogreco.gr ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Α΄ Αθηνών, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης υπογραμμίζει πως «η ΝΔ βαφτίζει πρόγραμμα μια σειρά από ιδεοληψίες που είχε και εξακολουθεί να έχει. Ιδεοληψίες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ιδεοληψίες για το δημόσιο τομέα, ιδεοληψίες για την εργασία, ιδεοληψίες για τα πανεπιστήμια, και τόσα άλλα. Πίσω από τις ιδεοληψίες αυτές υπάρχουν οι πάγιες θέσεις ενός κόμματος της δεξιάς που επιδιώκει να μεταφέρει πλούτο και δύναμη στους ήδη κατέχοντες».

«Η ΝΔ αναπαράγει με κραυγαλέο τρόπο την πολιτική που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο circogreco.gr:

Λίγο μετά τις ευρωεκλογές και την ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσατε πως δύσκολα αντιστρέφεται το αποτέλεσμα στις βουλευτικές. Εμμένετε στην ίδια άποψη ή πιστεύετε πως κατά την προεκλογική περίοδο έχουν αλλάξει τα δεδομένα;

«Η επικοινωνία που καθημερινά κάνουμε με τους πολίτες σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και μαγαζιά δείχνει ότι υπάρχει μια συνειδητοποίηση των εκλογικών διακυβεύσεων. Υπάρχει πολύς κόσμος που για διάφορους λόγους δεν πήγε να ψηφίσει, αλλά και αρκετός κόσμος που προτίμησε να στείλει ένα «μήνυμα κριτικής» στην Κυβέρνηση. Αντικειμενικά θα είναι δύσκολη μια πλήρης ανατροπή των δεδομένων, όμως μην υποτιμάμε την αντίδραση της κοινωνίας στις προγραμματικές επιδιώξεις της ΝΔ».

Θεωρείτε πως οι πολίτες έχουν κατανοήσει το διακύβευμα των εκλογών όπως προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια στις επερχόμενες εκλογές;

«Σε κάποιο βαθμό, ναι, θα ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια. Για το αν έχουν κατανοήσει το διακύβευμα των εκλογών θεωρώ ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από μεριάς μας να ξεπεράσουμε τις επικοινωνιακές «μεραρχίες» των συστημικών μέσων και να κάνουμε μια συζήτηση ουσίας στη βάση των προγραμμάτων. Έπρεπε, σαφώς, να το είχαμε κάνει πολύ νωρίτερα αυτό. Όσο το κάνουμε, τόσο περισσότερο κερδίζουμε».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν φαβορί τη ΝΔ, η οποία φέρεται μάλιστα να «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία. Πιστεύετε πως υπάρχει περιθώριο λάθους στις μετρήσεις λόγω δεδομένων που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν;

«Το πιο “σκοτεινό” σημείο παραμένει το ποσοστό συμμετοχής (ή αποχής). Και ορισμένες κρίσιμες ψυχολογικές αντιδράσεις του εκλογικού σώματος που θα διαμορφωθούν τις τελευταίες μέρες. Οι μετρήσεις δεν είναι πανάκεια. Λειτουργούν σε ένα πλαίσιο, δεν έχουν “μαντικές” ικανότητες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ ότι προσπαθεί να «κρύψει» το πρόγραμμά της. Θεωρείτε ότι κάποιοι συμπολίτες μας θα πληγούν από το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, εφόσον εκλεγεί;

«Η ΝΔ βαφτίζει πρόγραμμα μια σειρά από ιδεοληψίες που είχε και εξακολουθεί να έχει. Ιδεοληψίες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ιδεοληψίες για το δημόσιο τομέα, ιδεοληψίες για την εργασία, ιδεοληψίες για τα πανεπιστήμια, και τόσα άλλα. Πίσω από τις ιδεοληψίες αυτές υπάρχουν οι πάγιες θέσεις ενός κόμματος της δεξιάς που επιδιώκει να μεταφέρει πλούτο και δύναμη στους ήδη κατέχοντες. Η ΝΔ αναπαράγει με κραυγαλέο τρόπο την πολιτική που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία».

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές η ακροδεξιά στην ΕΕ ενισχύθηκε, αλλά -παρά ταύτα- η δυναμική που είχε εμφανίσει το προηγούμενο διάστημα φάνηκε να ανακόπτεται. Στην Ελλάδα, αντίθετα, παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, τόσο μέσω της ΝΔ όσο και με την περίπτωση του κόμματος Βελόπουλου, η ακροδεξιά αντέχει και διευρύνει τον πολιτικό λόγο της. Πώς το εξηγείτε;

«Φοβάμαι καταρχήν πώς ο ακροδεξιός λόγος έχει κατακυριαρχήσει στην ίδια την ΝΔ. Αν προσέξετε τις τελευταίες μέρες η ΝΔ έχει μετατοπίσει τις άμεσες κυβερνητικές της προτεραιότητες από τα φορολογικά θέματα στην καταστολή και την κατάργηση του “Νόμου Παρασκευόπουλου”. Η ατζέντα της καταστολής ξαναγίνεται η κύρια επωδός της, με την προκλητική επίθεση που κάνει σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και με τις πρωτοφανείς εξαγγελίες για επαναφορά της ομάδας Δέλτα στην Αστυνομία (ομάδα άγριας καταστολής), για ίδρυση φυλακών Τύπου Γ’, κλπ. Η θέση της στο Μακεδονικό και οι σημερινές κυβιστήσεις θα μείνουν στην ιστορία. Ναι, η ακροδεξιά παραμένει ισχυρή, όχι τόσο γιατί έχει τα δικά της κόμματα, αλλά γιατί έχει δημιουργήσει δεδομένες θέσεις μέσα στην ίδια την ΝΔ».