+Plus

Ηλιόπουλος στο CG: Ανοιχτό το αποτέλεσμα – Η ΝΔ θέλει να δώσει φοροασυλία στους ισχυρούς και λιτότητα στην κοινωνία

«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερα σχολεία και νοσοκομεία με πιο στοχευμένη και δίκαιη φορολογία. Σημαίνει μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια. Από την άλλη η επιλογή της ΝΔ μας γυρνάει στην ανασφάλεια των μέτρων λιτότητας και των περικοπών», τονίζει σε συνέντευξή του στο circogreco.gr ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τι ακριβώς θα απαντούσε ο κ. Μητσοτάκης σε μία αντιπαράθεση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών;» παρατηρεί ο κ. Ηλιόπουλος ερωτηθείς για την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό και προσθέτει: «Είναι καθαρό σήμερα ότι η ΝΔ συμφωνούσε στην ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια” χωρίς συνταγματική αλλαγή και χωρίς όλα αυτά τα οποία πετύχαμε σήμερα, όπως οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Η ΝΔ πολέμησε με ακροδεξιά ρητορική την συμφωνία που αναβάθμισε την διεθνή θέση της χώρας και μας βοηθάει σήμερα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί συνθετικά στην βάση συγκεκριμένων προγραμματικών στόχων. Αυτό θα κάνει και την επόμενη μέρα. […] Την επόμενη μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην βάση αυτού του προγράμματος θα αγωνιστούμε για την ύπαρξη ενός ισχυρού προοδευτικού μπλοκ», υπογραμμίζει κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στο circogreco.gr

Η προεκλογική περίοδος φτάνει προς το τέλος. Μια προεκλογική περίοδος στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε με το βάρος της ήττας που υπέστη στις ευρωεκλογές. Δεδομένα το διακύβευμα είναι διαφορετικό στις εθνικές, ωστόσο κατά πόσο θεωρείτε ότι έχει κατανοηθεί από τους πολίτες;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρίθηκε κυρίως από την χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολίτες που στις τελευταίες αναμετρήσεις είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα προτίμησαν την αποχή ή μικρότερα κόμματα. Αυτή η επιλογή έδειξε μια κριτική στάση ανθρώπων που περίμεναν περισσότερα από την σημερινή κυβέρνηση.

Μπροστά στις εθνικές εκλογές η επιλογή μας είναι να μιλήσουμε προγραμματικά και να αναδείξουμε τις διαφορετικές επιλογές. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερα σχολεία και νοσοκομεία με πιο στοχευμένη και δίκαιη φορολογία. Σημαίνει μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια. Από την άλλη η επιλογή της ΝΔ μας γυρνάει στην ανασφάλεια των μέτρων λιτότητας και των περικοπών.

Κατηγορείτε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου να κρύψει την ατζέντα που έχει για την Οικονομία, τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι δεν θα κόψει επιδόματα και δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ποια στοιχεία σας δείχνουν ότι όντως θα το κάνει;

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Στην κοινωνική ασφάλιση το πρόγραμμα της ΝΔ θα φέρει μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Με ποιον τρόπο; Η μείωση της εισφοράς για κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% δημιουργεί «τρύπα» δύο δις το έτος. Άρα η μόνη διαχείριση θα είναι το νέο κόψιμο κύριων συντάξεων. Επίσης θα φέρει μειώσεις στις επικουρικές. Σήμερα το 1,2 εκατομμύρια επικουρικών συντάξεων πληρώνονται από τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών που τώρα εργάζονται. Η μετακίνηση πόρων από το δημόσιο σύστημα στο ιδιωτικό επικουρικό δημιουργεί έλλειμμα. Αυτό θα οδηγήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων. Τέλος η ΝΔ ακόμα δεν έχει απαντήσει για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα που παρέχει πραγματική ασφάλεια για τους συνταξιούχους. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για περικοπές, αντιθέτως έχουν ξεκινήσει μια σειρά θετικών μέτρων και παράλληλα η τεράστια πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Δεύτερο πεδίο η δημόσια διοίκηση. Η επαναφορά του κανόνα του ΔΝΤ,«μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» θα δημιουργήσει τεράστια κενά. Έχουμε κερδίζει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση και με βάση αυτό το δικό μας πρόγραμμα μιλάει για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αν θέλετε το τελευταίο για τον κανόνα 5:1 σχετίζεται και με την φορολογία. Γιατί εμείς μιλάμε για δίκαιη φορολογία που θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος. Η ΝΔ για άλλη μια φορά θα δώσει απλά φοροασυλία στους ισχυρούς και λιτότητα στην κοινωνία.

Είσαστε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Διακομματική Επιτροπή, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία για ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Πέραν τούτου, πως κρίνετε την έντονη και συνεχιζόμενη άρνηση της Πειραιώς για τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα; Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την τακτική του κ. Σαμαρά καθώς θεωρεί πως έχει συγκριτικό μειονέκτημα στο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης, άρα και μόνο να «χάσει» από μια τηλεοπτική αναμέτρηση;

Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής πολιτικής αντιπαράθεσης δείχνει πόσο χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν στα επιχειρήματα τους. Επίσης αναδεικνύει ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμα ανοιχτό και το προβάδισμα της ΝΔ εύθραυστο.

Ας το κάνουμε εικόνα. Τι ακριβώς θα απάνταγε ο κ. Μητσοτάκης σε μία τέτοια αντιπαράθεση στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών; Είναι καθαρό σήμερα ότι η ΝΔ συμφωνούσε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» χωρίς συνταγματική αλλαγή και χωρίς όλα αυτά τα οποία πετύχαμε σήμερα, όπως οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Η ΝΔ πολέμησε με ακροδεξιά ρητορική την συμφωνία που αναβάθμισε την διεθνή θέση της χώρας και μας βοηθάει σήμερα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Μην ξεχνάμε εδώ ότι ο Ερντογάν ήταν βασικός πολέμιος της συμφωνίας ακριβώς επειδή μειώνει την Τουρκική επιρροή στην περιοχή. Ας πάμε όμως στο θέμα της φορολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα κάνει καμία ελάφρυνση το 2019, το 2020 θα μειώσει μόνο τον ΦΠΑ στην εστίαση και μετά το ’21 θα κάνει ότι του επιτρέψει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Διαπραγμάτευση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% κάτι που ήδη έχει πετύχει η σημερινή κυβέρνηση. Αρά και εδώ ο κ. Μητσοτάκης έχοντας πολύ αδύναμα επιχειρήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ελαφρύνσεις δίκαιες που ήδη υλοποιούνται όπως οι μειώσεις στον ΦΠΑ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για το 2020 όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000.

Τέλος τι θα μπορούσε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα των ποιοτικών θέσεων εργασίας όταν επί ημερών τους κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και διέλυσαν την επιθεώρηση εργασίας; Ακόμα και σήμερα με δηλώσεις του φαίνεται ο στόχος για την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών που διασφαλίζουν ταυτόχρονα τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και όρους υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε πως ακόμα και με μία ψήφο αν είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 8 Ιουλίου, θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση. Θεωρείτε πως υπάρχει κοινός τόπος για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, ή το ΜέΡΑ25, δεδομένου πως δύσκολα άλλα κόμματα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου θα κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή;

Νομίζω ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης αν μάθαμε κάτι είναι ότι και το πολιτικό σύστημα μπορεί να κρύβει μια σειρά από εκπλήξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί συνθετικά στην βάση συγκεκριμένων προγραμματικών στόχων. Αυτό θα κάνει και την επόμενη μέρα. Προφανώς αυτή τη στιγμή δίνουμε, στην βάση του πολιτικού μας προγράμματος, την μάχη για την εκλογική νίκη. Την επόμενη μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην βάση αυτού του προγράμματος θα αγωνιστούμε για την ύπαρξη ενός ισχυρού προοδευτικού μπλοκ. Κάτι που κάνουμε ήδη στην Ευρώπη μέσα από την συνεργασία δυνάμεων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά αλλά και στην Ελλάδα μέσα από την συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας και την συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους.

Υπό αυτή την έννοια το ερώτημα μάλλον αφορά περισσότερο στο ΚΙΝΑΛ που έχει επιλέξει ήδη την στρατηγική συνεργασία με την ΝΔ αλλά και το ΜΕΡΑ25 που αναπαράγοντας μια από τις χειρότερες παραδόσεις του παλιού δικομματισμού μιλάει για χαμένη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.