Έντμαν: Μόνο το ΜέΡΑ25 μπορεί να κάνει ρεαλιστική και σοβαρή αντιπολίτευση στην επανόρθωση της ολιγαρχίας

«Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να κάνει ρεαλιστική και σοβαρή αντιπολίτευση στην επανόρθωση της ολιγαρχίας που προβλέπει μια κυβέρνηση της ΝΔ: μια επανόρθωση την οποία εξασφάλισε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε συνέντευξή του στο circogreco.gr ο υποψήφιος στη Β1 Αθήνας με το ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν.

«Εάν βρεθεί κάποιο κόμμα το οποίο μπορεί να συμφωνήσει στις βασικές μας αξίες του Ευρωπαϊκού διεθνισμού και του οικονομικού ορθολογισμού, καθώς και σε ένα κοινό πρόγραμμα για την υλοποίηση τους, τότε η συνεργασία επιβάλλεται», τονίζει ο κ. Έντμαν αναφορικά με ενδεχόμενη συνεργασία του ΜέΡΑ25, ωστόσο προσθέτει ότι «έτσι όπως ενδέχεται να διαμορφωθεί η επόμενη Βουλή, δεν προβλέπω κάποια τέτοια συνεργασία».

Τέλος, τονίζει πως το «ΜέΡΑ25 δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, αλλά την βιώσιμη παραμονή μας εντός της ευρωζώνης».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν στο circogreco.gr

Γιατί ΜέΡΑ25;

Γιατί το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να κάνει ρεαλιστική και σοβαρή αντιπολίτευση στην επανόρθωση της ολιγαρχίας που προβλέπει μια κυβέρνηση της ΝΔ: μια επανόρθωση την οποία εξασφάλισε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία μας να ξανασταθεί στα πόδια της, πρέπει να λυθεί το θέμα του χρέους, το οποίο μας έχει μετατρέψει εδώ και μια δεκαετία σε μια παροικία. Εάν δεν σπάσουμε αυτά τα δεσμά (με τις 7 οικονομικές τομές που προτείνει το κόμμα μας) δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε με γνώμονα τα παιδιά μας, την οικονομία μας, το περιβάλλον, αλλά μόνο για να διατηρείται η λιτότητα που ξεπληρώνει τους δανειστές και εξαθλιώνει τη χώρα. Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα το οποία βάζει τις σωστές προτεραιότητες, ξεκινώντας από το χρέος και τη σχέση μας με την Ευρώπη και προχωρώντας στο περιβάλλον και την άμεση δημοκρατία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεστε κοντά στην είσοδο στη Βουλή. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιτευχθεί, υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα κι αν ναι με ποιό.

Όλες οι συνεργασίες του ΜέΡΑ25 γίνονται στη βάση του προγράμματος μας. Θα υπερψηφίζουμε νομοσχέδια που μας βρίσκουν σύμφωνους και θα καταψηφίζουμε αυτά τα οποία ερημοποιούν περεταίρω την Ελλάδα. Εάν βρεθεί κάποιο κόμμα το οποίο μπορεί να συμφωνήσει στις βασικές μας αξίες του Ευρωπαϊκού διεθνισμού και του οικονομικού ορθολογισμού, καθώς και σε ένα κοινό πρόγραμμα για την υλοποίηση τους, τότε η συνεργασία επιβάλλεται. Έτσι όπως ενδέχεται να διαμορφωθεί η επόμενη Βουλή, δεν προβλέπω κάποια τέτοια συνεργασία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη κίνηση του ΜέΡΑ25 μετά από την ίδρυση του κόμματος τον προηγούμενο Μάρτιο ήταν να κάνει κάλεσμα σε όλα τα προοδευτικά κόμματα για να συζητηθεί μια πιθανή συμπόρευση με βάση ένα κοινό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό το κάλεσμα δεν εισακούστηκε αλλά παραμένει εν ισχύ.

Εξακολουθείτε να θεωρείτε βιώσιμη την πορεία της οικονομίας μιας χώρας της ευρωζώνης φεύγοντας από το ευρώ;

Η έξοδος από το ευρώ δεν πρέπει να επιδιώκεται από καμία κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο από την έξοδο από το ευρώ είναι η παραμονή μας μέσα σε αυτό, υπό τους αβάσταχτους όρους λιτότητας που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας. Η λιτότητα ερημοποιεί και θα συνεχίσει να ερημοποιεί την Ελλάδα, στέλνοντας τις εταιρίες και τους νέους μας στο εξωτερικό όπου παράλογοι φορολογικοί συντελεστές και 100% προπληρωμές φόρων δεν υπάρχουν. Το ΜέΡΑ25 δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, αλλά την βιώσιμη παραμονή μας εντός της ευρωζώνης. Αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των 7 τομών μας για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το ΤΑΙΠΕΔ, τους φορολογικούς συντελεστές, το παράλληλο σύστημα πληρωμών, το μπλοκάκι και τη κατάργηση της λιτότητας, τις οποίες θα νομοθετήσουμε μονομερός, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αν θέλουν να μας βγάλουν από το ευρώ επειδή δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τον φόρο της επόμενης χρονιάς ένα χρόνο πριν , τότε ας το κάνουν. Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι από τη στιγμή που η έξοδος μας θα τους κόστιζε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και όταν η Ιταλία είναι με το ένα πόδι εκτός του ευρώ (και με 2 τρισεκατομμύρια ευρώ χρέος), δεν πρόκειται να το κάνουν. Εμείς όμως θα είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο: αν το κάνουν, με την νομοθέτηση των 7 τομών, η χώρα μας θα επιστρέψει και πάλι στην ανάπτυξη εντός 2 χρόνων, κάτι το οποίο δεν θα γίνει σε μια μνημονιακή Ελλάδα μέχρι τουλάχιστον το 2060.

Πώς εξηγείτε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα χαμηλά σε επίπεδο ρεκόρ; Έπαιξε κάποιο ρόλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό ή όχι;

Η απάντηση σε αυτό είναι η δηλωμένη πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στα επίπεδα του -0,5% με -0,6% (δεν είναι τυπογραφικό το -, μιλάμε για αρνητικά επιτόκια). Αυτό έχει ως συνέπεια να παρασύρονται προς τα κάτω οι αποδόσεις όλων των ομολόγων στην ΕΖ ακριβώς επειδή αυξάνεται η ζήτησή τους. Αυτοί που έχουν κεφάλαια που κάθονται, βλέπουν να έρχεται μεγαλύτερο πέναλτι στην διακράτηση των κεφαλαίων τους υπό μορφή καταθέσεων. Ως εκ τούτου τα τοποθετούν αλλού, σε τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις. Πολλοί επιλέγουν ομόλογα, αυξάνοντας τη ζήτησή τους, κι άρα μειώνοντας τις τιμές των επιτοκίων. Δεν έχει επ ουδενί να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.

 

(Το προφίλ του Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν ΕΔΩ)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού