+Plus

Σχεδιασμοί στα κομματικά επιτελεία για το μετεκλογικό τοπίο

Ειδικού συνεργάτη

Ενώ σε λίγες ώρες κλείνουν οι κάλπες και οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν επανάληψη της εικόνας συσχετισμού δυνάμεων των ευρωεκλογών, πληροφορίες από έγκυρες κομματικές πηγές στον ΣΥ.ΡΙΖΑ. και τη Ν.Δ. κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών των δύο κομμάτων, εκτός προσκηνίου και με αρκετά διακριτικό τρόπο, σχετικά με τη διαχείριση του μετεκλογικού σκηνικού.

Πληροφορίες από τα δύο κόμματα αναφέρουν ότι και στις δύο πλευρές επικρατεί η εκτίμηση ότι οι πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις θα έχουν μεγάλη σημασία για όσα θα ακολουθήσουν και στις συσκέψεις αυτές τίθενται επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα καθώς και οι δυνατές αντιδράσεις Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα ενδεχόμενα αυτά.

Εθνικές Εκλογές 2019 | Live Ενημέρωση: Άνοιξαν οι κάλπες

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι και στα δύο κόμματα στις συσκέψεις αυτές δεν συμμετέχουν κυρίως στελέχη των δύο κομμάτων, αλλά πρόσωπα από τις ομάδες στήριξης και τους κύκλους που περιβάλλουν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακριβώς ένα σημείο στο οποίο συμπίπτουν τα επιτελεία Τσίπρα και Μητσοτάκη είναι η εκτίμηση ότι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ., έχουν περίπου ολοκληρώσει τον ιστορικό κύκλο τους με τη σημερινή μορφή τους και θεωρείται μεγάλης κρισιμότητας προτεραιότητα τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι:

– Στην ομάδα συμβούλων του κ. Τσίπρα ζητούμενο είναι η συγκρότηση μιας σύγχρονης πολιτικής παράταξης της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, με βάση τη δεσπόζουσα πρόσβαση του κόμματος σε κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες ως πριν 3-4 χρόνια το κόμμα δεν διατηρούσε σοβαρές σχέσεις, ενώ σήμερα τις έχει εδραιώσει.

– Στη Ν.Δ. θα επιχειρηθεί μια κίνηση προς την ενίσχυση της επιρροής του κόμματος στα κοινά προς τα δεξιά του και προσέλκυσης  των ακροδεξιών σχημάτων που εξακολουθούν να διατηρούν πρόσβαση σε σημαντική μερίδα πολιτών, που υπολογίζεται γύρω στο 7-8%. Αντίθετα, στο επιτελείο Μητσοτάκη θεωρούν ότι το άνοιγμα προς το πολιτικό κέντρο έχει περίπου ολοκληρωθεί με επιτυχία και η πρόσβαση της Ν.Δ. στο αντίστοιχο ποσοστό του 7-8% που διατηρεί το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πλέον προνομιακή και δεν απαιτείται κάποια επί πλέον κίνηση προσεταιρισμού του.

Τα σχέδια των δύο επιτελείων συμπίπτουν επίσης στο σημείο ότι είτε με αυτοδυναμία είτε χωρίς αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. (παρ’ ό,τι η αυτοδυναμία έχει σημαντικότατη συμβολική αξία), τα βασικά στοιχεία του μετεκλογικού σκηνικού δεν αλλάζουν. Και τα δύο μέρη εκτιμούν ότι η πολιτική σταθερότητα θα κριθεί από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητήματα στα οποία -και στα 3- δεν επαρκεί η αυτοδυναμία της Ν.Δ. και απαιτούνται συνεργασίες.

Επίσης τα δύο μέρη συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι σημαντικός, παρά την πρόθεση του να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ. στα 3 αυτά θέματα, αφού αθροιστικά Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα έχουν 200 έδρες στη νέα Βουλή για να μπορέσει να αποτραπεί το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Παράλληλα, δύσκολο -αλλά όχι ακατόρθωτο- θεωρείται Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. να συγκεντρώνουν μαζί περισσότερες από 180 έδρες, αριθμός που θα επέτρεπε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αν και η συνοχή των βουλευτών  του ΚΙΝ.ΑΛ. στο θέμα αυτό δεν θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο ισχύει και για μερικές διατάξεις του υπό αναθεώρηση Συντάγματος.