Ρεπουμπλικάνοι δικαστές εξετάζουν μπλοκάρισμα του Obamacare

Δύο δικαστές που έχουν διοριστεί από Ρεπουμπλικάνους προέδρους, σε ακρόαση μιας μήνυσης που έχει την υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, άφησαν ουσιαστικά να εννοηθεί ότι όταν το Κογκρέσο προχώρησε στην κατάργηση του οικονομικού προστίμου για την μη αγορά ασφαλιστικών καλύψεων, έθεσε σε αμφισβήτηση το σύνολο του πλαισίου εφαρμογής για το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών μεταξύ των προβλέψεων που τέθηκαν σε αμφισβήτηση, ήταν και οι παροχές των ατόμων με προϋπάρχουσες καταστάσεις προβλημάτων υγείας, μεταδίδει το CNN.

Δικαστικές αποφάσεις αυτού του τύπου μπορούν να καταργήσουν την υγειονομική κάλυψη εκατομμυρίων Αμερικανών, επηρεάζοντας δραματικά την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Τραμπ, που προωθεί την διεύρυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και την μείωση του οικονομικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, σχεδόν δέκα χρόνια μετά από την εφαρμογή του προγράμματος Obamacare, το οποίο και φέρει την υπογραφή του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Δύο από τους τρεις δικαστές στην σύνθεση του εφετείου στη Νέα Ορλεάνη (η Τζένιφερ Έλροντ διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζουνιορ και ο Κουρτ Ένγκελχαρντ, διορισμένος από τον πρόεδρο Τραμπ) άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο να συμφωνήσουν με την απόφαση ενός δικαστή χαμηλόβαθμου δικαστηρίου που αποφάνθηκε το 2018, ότι το σύνολο του νόμου που διέπει την εφαρμογή του Obamacare πρέπει να ακυρωθεί.

Από την άλλη μεριά, ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς το 2012 διατήρησε σε ισχύ την εφαρμογή του Obamacare, χαρακτηρίζοντας το νομικά ως φόρο.

Ωστόσο, καθώς σήμερα, ο φόρος έχει μηδενιστεί οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι κι ο νόμος εφαρμογής του Obamacare έχει καταργηθεί.

“Την στιγμή που πρακτικά δεν έχεις το φόρο, γιατί [η κατάργηση του Obamacare] είναι αντισυνταγματική;” Αναρωτήθηκε το Έλροντ.

Στην περίπτωση που η δικαστική αγωγή κατά της εφαρμογής του Obamacare (που έχει κατατεθεί από 18 πολιτείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, με τον ηγετικό ρόλο του Τέξας και την μεταγενέστερη υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ) διατηρηθεί σε νομική ισχύ, θα πρέπει στις δικαστικές αίθουσες να γίνει αυτό που απέτυχαν να κάνουν ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και το Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων το 2017: να επιτευχθεί η κατάργηση εφαρμογής του Obamacare.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει πως οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις όπως, ο καρκίνος και ο διαβήτης, θα πρέπει να καλύπτονται υγειονομικά ακόμη κι αν ο νόμος καταργηθεί, ο ίδιος δεν έχει καταθέσει κάποιο ειδικό σχέδιο με το οποίο θα διασφαλιστεί ότι οι υγειονομικές παροχές προς τους παραπάνω ασθενείς θα παραμείνουν σε ισχύ.

“Αυτό που συνέβη το 2017…, είναι ότι το Κογκρέσο απομάκρυνε -κυρίως υπονόμευσε- τον πυρήνα της δικαστικής απόφασης του Ρόμπερτς [που χαρακτήριζε το Obmacare ως φόρο], υποστηρίζει ο γενικός νομικός σύμβουλος της πολιτείας του Τέξας, Κάιλ Χόουκινς. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η απόφαση του Ρόμπερτς ότι ο νόμος που διέπει την εφαρμογή του Obamacare στηρίζεται στην ικανότητα επιβολής φόρων από το Κογκρέσο είναι σήμερα νομικά “ασταθής” παρατήρησε ο Χόουκινς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, από CNN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού