Εκλογές σε 10 μήνες;

Ειδικού συνεργάτη

Φαίνεται απίστευτο και αδιανόητο αλλά είναι αληθινό: Ομάδα συμβούλων του εδώ και μία μέρα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εισηγείται εκλογές σε 10 μήνες (την άνοιξη του 2020)!

Πρόκειται για καλά διασταυρωμένη πληροφορία από αξιόπιστη πηγή στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του πρωθυπουργού, που τον στήριξαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά από την ανάδειξή του στην ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι την πρωθυπουργία  και στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, θεωρούν ότι το σενάριο διακυβέρνησης για μια τετραετία, και μετά εκλογές δεύτερης συνεχόμενης 4ετίας, δεν «βγαίνει» στους στόχους Μητσοτάκη και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η καινούρια αυτή προσέγγιση από μεριάς των επιτελών Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό όπως αυτό σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι η πρώτη αντίδραση στο απρόσμενο για τη Ν.Δ.  δεδομένο διείσδυσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εκλογική βάση σε ποσοστά της τάξης του 32%. (Οι αναλύσεις των επιτελών Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προέβλεπαν πλαφόν 28% για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ποσοστό που σε συνδυασμό με το 40%+ που θεωρείτο εξασφαλισμένο για τη Ν.Δ., είχε οδηγήσει στη βεβαιότητα μιας μη αντιστρέψιμης εικόνας για το προβλεπτό σκηνικό μιας 4ετίας διακυβέρνησης, προσφέροντας την ευνοϊκή προοπτική και μιας δεύτερης συνεχόμενης 4ετίας, έστω με συμμαχίες).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που εισηγούνται τώρα οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη είναι εκλογές σε 10 μήνες, για να «καεί» ο ισχύων για τις επόμενες κάλπες εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής. Κι αυτό, γιατί μόνος τρόπος για την άμεση κατάργηση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες θα ήταν να υπερψηφίσει η Βουλή έναν καινούριο που θα τον καταργεί, με περισσότερες από 200 ψήφους. Και αυτός ο αριθμός των 200 βουλευτών δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Έτσι, το σενάριο που εξετάζουν και δείχνουν να προκρίνουν τώρα οι επιτελείς Μητσοτάκη, είναι να ψηφιστεί σύντομα νέος εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής, που θα εγκριθεί από τη νέα Βουλή με την απλή πλειοψηφία που διαθέτει η Ν.Δ.. Ο νέος αυτός εκλογικός νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες. «Καίγοντας», λοιπόν, με «τζούφιες» εκλογές την απλή αναλογική κατά την άνοιξη του 2020 και με τη βεβαιότητα ότι δεν θα μπορέσει απ’ αυτές να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν δεύτερες συνεχόμενες εκλογές τον Μάιο του 2020, με το νέο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, τις οποίες οι επιτελείς Μητσοτάκη προβλέπουν ότι θα κερδίσει ο σημερινός πρωθυπουργός, επειδή στους 10 μήνες της ως τότε διακυβέρνησης από εκείνον δεν θα έχει ακόμη καταγραφεί σοβαρή απώλεια από την αναπόφευκτη φθορά διακυβέρνησης.

Παρ’ ό,τι κύκλοι γύρω από τον κ. Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που συνεργάτες του εισηγούνται το σενάριο για τις «τζούφιες» εκλογές την άνοιξη του 2020, διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσε  το πρόβλημα της απλής αναλογικής να ξεπεραστεί μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που θα δρομολογηθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί αυτός ο χειρισμός είναι λίγες και επειδή τυχόν υιοθέτησή του κινείται εκτός ορίων συνταγματικής νομιμοποίησης αλλά και –κυρίως- επειδή οι 180 έδρες στη νέα Βουλή, που αθροίζουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού