Ανησυχία στην Κομισιόν για τις πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη

Ειδικού συνεργάτη

Ανησυχία και προσεκτική παρακολούθηση των κινήσεων της κυβέρνησης στην Αθήνα ως συνέπεια της ανησυχίας αυτής είναι η πρώτη αντίδραση στις Βρυξέλλες για τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές στην Κομισιόν, έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία τόσο στον απερχόμενο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, όσο και στην αντικαταστάτη του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για αποφάσεις της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, οι οποίες κατά τις αναφορές αυτές, δεν ανταποκρίνονται στις αρχές της Ε.Ε. και τις διαδικασίες που στην Ευρώπη ισχύουν σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των χωρών-μελών με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανησυχίες που εκφράζονται αφορούν σε τρία ως τώρα θέματα: την μεταβίβαση της αρμοδιότητας του προσφυγικού/μεταναστευτικού από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ένταξη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού και τις αντιδράσεις ξένων χωρών για τη υπουργοποίηση προσώπων με αντισημιτικό παρελθόν.

Στις Βρυξέλλες, όπου είναι έκδηλη η ανησυχία για ανάλογες κινήσεις σε χώρες όπου κυβερνούν αντιμεταναστευτικές κυβερνήσεις (π.χ. Ουγγαρία, Ιταλία) καταγράφεται τον τελευταίο έτος ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, που έχουν ως συνέπεια επιλογές από χώρες-μέλη αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις (όπως συνέβη στο θέμα των ποσοστώσεων). Το τελευταίο που θα ήθελαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι σ’ αυτές τις συνθήκες θα ήταν μια ακόμη κυβέρνηση χώρας-μέλους με ανάλογες επιλογές. Ειδικά για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, διότι η χώρα έχει στα χέρια το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Μετανάστευσης, που πρόκειται να διατηρήσει και στη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες,  ακόμη και η σκέψη που γίνεται την Αθήνα για αντικατάσταση του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου  από τον απερχόμενο εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ήδη φαίνεται να εγκαταλείπεται, αφού ο ίδιος ο κ. Σχοινάς εμφανίζεται προβληματισμένος για το αν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του επιτρόπου Μετανάστευσης, υπό τις παρούσες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αθήνα.

Επίσης, στις Βρυξέλλες αρνητική εμπειρία υπάρχει και στα θέματα ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, στα οποία ήδη καταγράφονται τριβές με άλλες χώρες-μέλη και δεν θα ήταν ευχάριστο σ’ αυτές να προστεθεί και πρόβλημα με την Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα με υπουργούς μέλη της νέας κυβέρνησης με αντισημιτικό παρελθόν (ο κ. Βορίδης, για τον οποίο ήδη έχει δημιουργηθεί θέμα από το Ισραήλ, δεν είναι η μόνη περίπτωση και αναφέρονται δύο ακόμη περιπτώσεις υπουργών της νέας ελληνικής κυβέρνησης), θεωρείται  σοβαρό πρόβλημα, ακριβώς την περίοδο διαμόρφωσης  μιας νέας σχέσης της Ευρώπης με το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, με βάση τον (όχι μόνον ενεργειακό) άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Τις πρώτες ανησυχίες και προειδοποιήσεις των Βρυξελλών αναμένεται να μεταβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, πάντα σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.