Ορκίστηκε η νέα Βουλή (vid)

Με την ορκωμοσία των βουλευτών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:30, άρχισε σήμερα και επίσημα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

Είναι η πρώτη φορά από το 1974, που στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει 158 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 86,το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, ενώ τα πρωτοεισερχόμενα κόμματα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και «Μέρα 25» του Γιάνη Βαρουφάκη , διαθέτουν 10 και 9 βουλευτές, αντιστοίχως.

Αύριο, Πέμπτη, σε νέα της συνεδρίαση η Ολομέλεια θα κληθεί να εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος. Για την εκλογή χρειάζονται τουλάχιστον 151 ψήφοι. Αν είναι δύο ή περισσότεροι οι υποψήφιοι και σε περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια θα κληθεί να εκλέξει τους αντιπροέδρους της Βουλής.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν άμεσα, τότε την Παρασκευή 19/7 θα ανοίξει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, «η κυβέρνηση oφείλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ πρωθυπoυργoύ να εμφανιστεί στη Boυλή και να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης μετά τη συζήτηση των πρoγραμματικών της δηλώσεων. O πρόεδρoς της Boυλής, ύστερα από συνεννόηση με την κυβέρνηση, oρίζει την ημέρα πoυ θα αρχίσει η συζήτηση για τις πρoγραμματικές δηλώσεις και την παρoχή ψήφoυ εμπιστoσύνης».

Παράλληλα, προβλέπεται: «H ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφoνται σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση δεν μπoρεί να παραταθεί περισσότερo από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραμματικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oκτώ ώρες». Τα προαναφερθέντα χρονοδιαγράμματα, δεδομένου ότι η ορκωμοσία του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σήμερα, σημαίνουν ότι οι προθεσμίες για την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων εκπνέει τη Δευτέρα 22 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό της νέας Βουλής, πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων θα έχουν τέσσερα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Στα ορεινά και συγκεκριμένα στα έδρανα που είχαν οι ΑΝΕΛ στην προηγούμενη Βουλή, θα κάθονται οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης», οι οποίοι για προφανείς λόγους αρνήθηκαν τα έδρανα της Χρυσής Αυγής. Στα αριστερά του Προεδρείου και στις πίσω σειρές των εδράνων θα κάθονται οι βουλευτές του «Μέρα25».

Αμέσως μετά θα δρομολογηθεί το νομοθετικό έργο, για το περιεχόμενο του οποίου έχει δώσει σαφές στίγμα ο νέος πρωθυπουργός, ενώ ως γνωστόν δεν προβλέπονται «θερινές διακοπές», αφού και εκ του Κανονισμού η βουλευτική σύνοδος που αρχίζει στις 17/7 «δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από πέντε μήνες». Στο πλαίσιο αυτό με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τη νομοθεσία για το πανεπιστημιακό άσυλο, ζητήματα οικονομίας, τον εκλογικό νόμο και, φυσικά, την αναθεώρηση του Συντάγματος.