Κύπρος: Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων

Μετά από πολύωρη συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο απέρριψε  την πρόταση Ακιντζί περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων. Νωρίτερα, σκληρή απάντηση επιφύλασσε η Τουρκία στα μέτρα που ενέκρινε σε βάρος της η ΕΕ.

Το Συμβούλιο αρχηγών της Κύπρου υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά από πολύωρη συνεδρία απέρριψε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε ακόμα | Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Εξάλλου στην απόφαση αναφέρεται ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της στο σύνολό τους. Το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγήσει τα αρνητικά της πρότασης Ακιντζί τόσο στον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όσο και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες μέσω μιας περιεκτικής επιστολής, η οποία θα επαναλαμβάνει τον κύριο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

Αντιδρώντας ο Tουρκοκύπριος ηγέτης, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη πως είναι έκπληκτος από τους λόγους της απόρριψης της πρότασής του που στοχεύει, όπως υποστήριξε, στη μετατροπή του τομέα των υδρογονανθράκων σε πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να καθησυχάσει τις εντάσεις.

«Στο ανακοινωθέν τους υποστήριξαν ότι η πρότασή μας `στοχεύει να εκτρέψει την προσοχή από τον στόχο της λύσης και της ουσίας του Κυπριακού` και `δεν υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού», ανέφερε.