ΝΑΤΟ: Τί μέτρα σκέπτονται κατά της Τουρκίας για τους S-400

Ειδικού συνεργάτη

Εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας λόγω της προμήθειας των ρωσικών συστημάτων S-400, προβληματισμός επικρατεί στο ΝΑΤΟ, σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει έναντι της Τουρκίας. Ήδη η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει δεχτεί ενοχλήσεις από μεριάς Αμερικανών και ευρωπαίων στρατιωτικών παραγόντων, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για την ευθυγράμμιση της Συμμαχίας σε στάση καθαρής προειδοποίησης και επιβολής κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται λεπτομερώς από επιτελείς του ΝΑΤΟ είναι το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί από την Τουρκία, το (ένα από τα δύο χερσαία) Χερσαίο Στρατηγείο στην Σμύρνη (Izmir), που υπάγεται απ’ ευθείας στην  ACO (SHAPE)  της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ μέχρι πρότινος στη δομή του ΝΑΤΟ υπήρχαν 2 Χερσαία στρατηγεία (CC Land), 2 Αεροπορικά (CC Air) και 2  Ναυτικά  (Maritime)  κατανεμημένα  ανά 1 στη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη, στην  νέα ΝΑΤΟική δομή έχει  διατηρηθεί 1 στρατηγείο από κάθε είδος, με γεωγραφική  κατανομή:

  • Χερσαίο Στρατηγείο στην Σμύρνη (Izmir) Τουρκία.
  • Αεροπορικό Στρατηγείο στο Ραμστάιν (Ramstein) Γερμανία.
  • Ναυτικό Στρατηγείο στο Nορθγούντ ( Northwood) Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο που εξετάζουν οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το Χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, που σήμερα βρίσκεται στη Σμύρνη, να μεταφερθεί στη Λάρισα.

Φυσικά , πρόκειται για σκέψεις και υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη για γίνουν τα σχέδια πραγματικότητα, οι συζητήσεις όμως αυτές δείχνουν το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί  και στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η Τουρκία είχε δημιουργήσει πρόβλημα με την πρόσκληση της Κύπρου από το ΝΑΤΟ στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην SACEUR, στρατηγό Κέρτις Μ. Σκαπαρότι στον στρατηγό Τοντ Γουόλτερς.

Λόγω εκείνης της πρόσκλησης της Κύπρου από το ΝΑΤΟ, αποχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία από την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι απαντώντας τότε γραπτώς σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του Allied Powers Europe (SHAPE) και πως η πρόσκληση «και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα».

Την ίδια ώρα, εντύπωση στις ΝΑΤΟικές υπηρεσίες έχει προκαλέσει δήλωση του ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ανέφερε ότι είναι έτοιμος να βγει από το ΝΑΤΟ.

«Δύο φορές που συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μου είπε προσωπικά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βγει από το ΝΑΤΟ», έγραψε ο Ζιρονόφσκι στη σελίδα του στο ‘Telegram’.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού