Στην Κύπρο ο Παναγιωτόπουλος – Γιατί δεν θα γίνει το καθιερωμένο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας

Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα εκπροσωπήσει επίσημα την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε από μέρους του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως κατά τις συνομιλίες ο κ. Παναγιωτόπουλος θα τύχει ενημέρωσης για τη συνεργασία των υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς με το ΓΕΕΘΑ. Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΕΘΑ δεν θα γίνει το καθιερωμένο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, που είχε συνέλθει τελευταία φορά τον Μάιο του 2019, αλλά «θα τρέξουμε κάποια θέματα, τα οποία μας απασχολούν στο πλαίσιο αυτού του Συμβουλίου».

«Θα γίνει ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με αυτές. Θα ανταλλάξουμε απόψεις επί αυτού και θα ακούσουμε τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για αυτό το θέμα”, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Η επίσημη υποδοχή του κ. Παναγιωτόπουλου θα γίνει στο κυπριακό υπουργείο Άμυνας σήμερα στις 17:00. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Άμυνας και κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, μετά τις οποίες οι δυο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραστεί στη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και στο τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στο “Πανόραμα Αγνοουμένων” στα Πυργά.

Το Σάββατο το πρωί θα δώσει το παρών του στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Ακολούθως θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα καταθέσει στεφάνι και στη συνέχεια θα παραστεί στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Μετά το μνημόσυνο θα μεταβεί στο στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτήριου Σταυριανάκου της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, όπου θα μιλήσει. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει από το νησί.