Φεστιβάλ Δελφών: «Το Λάλον Ύδωρ» έως και σήμερα

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», διανύει φέτος τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις έως και σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουλίου στoυς Δελφούς, την ‘Αμφισσα, την Ιτέα και το Γαλαξίδι του νομού Φωκίδας. Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ παρουσιάζονται σε φυσικούς χώρους και όχι σε κάποιο οργανωμένο θέατρο, δίνοντας έτσι στους θεατές ή στους ακροατές τη δυνατότητα να βιώσουν την ενέργεια αυτών των χώρων και την επίδραση της συμμετοχής τους στα έργα που παρουσιάζονται εκεί.

Το «Λάλον Ύδωρ», είναι ένα νεοσύστατο φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Έχει ως στόχο την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, σε σύνδεση με την ιστορία και το φυσικό κάλλος της περιοχής των Δελφών και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Φωκίδας. Τον περασμένο χρόνο το φεστιβάλ είχε ως θέμα «Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός».

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η «Νεότητα», καθώς εστιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε νέους σκηνοθέτες, νέους ερμηνευτές, νέα μουσικά σχήματα, νέους δημιουργούς, και φιλοδοξεί παράλληλα να προσελκύσει, πλην των άλλων, και ένα νεανικό κοινό. Η νεότητα άλλωστε αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο των φετινών θεατρικών και μουσικών δρώμενων (Ίων, Η Πρώτη Αγάπη, Αντιγόνη, Ισμήνη, Ερωτόκριτος).

«Οι καλλιτεχνικοί στόχοι του Φεστιβάλ Δελφών, “Το Λάλον Ύδωρ”, είναι η καθαρή θεματική και συγκρότηση ταυτότητας, το βήμα σε νέες δημιουργικές φωνές, η σύνδεση των δρώμενων με τη μεγάλη ιστορία του τόπου των Δελφών και της Φωκίδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους και ειδικά στους νέους, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στην αισθητική του, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος του τόπου και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Μαραμής.

Όπως τονίζει, όραμά του είναι το φεστιβάλ να γίνει κέντρο αναθέσεων νέων έργων που πηγή έμπνευσής τους θα είναι η Φωκίδα, με κεντρική εστία τους Δελφούς. «Η πρώτη τριετία του Φεστιβάλ είναι “πειραματική”. Πρέπει να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην πράξη, κι αυτός είναι ένας λόγος που επεδίωξα να καταρτίσω ένα πρόγραμμα ουσιαστικό ως προς το περιεχόμενό του και όχι πληθωρικό ως προς τον αριθμό των εκδηλώσεων. Ένα πρόγραμμα σεμνό και λιτό αλλά περιεκτικό ως καλλιτεχνική πρόταση» προσθέτει.

Φέτος, δημιουργείται για πρώτη φορά και η «Νεανική Σκηνή της Ιτέας», όπου θα προσκαλούνται νεανικά μουσικά σχήματα της εγχώριας εναλλακτικής μουσικής σκηνής. Μέρος της θεματικής της νεότητας θα αποτελέσουν και οι προβολές και τα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Αnimasyros, ενώ συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο δήμαρχος Δελφών και πρόεδρος του Δ.Σ. «Δικτύου Δελφών», Θανάσης Παναγιωτόπουλος σημειώνει:«Το Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” ξεκίνησε την πορεία του το 2018. Χρειάστηκε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας στην Αυτοδιοίκηση και στο χώρο του Πολιτισμού. Απαιτήθηκε να φτιάξουμε, οι τρεις βασικοί εταίροι (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμος Δελφών και Δήμος Δωρίδας) το «Δίκτυο Δελφών», το θεσμικό μας εργαλείο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα. Το Φεστιβάλ Δελφών αποτελεί μια πρόκληση για την περιοχή μας, για την Περιφέρειά μας και για τη χώρα. Η μοναδικότητα του ιερού χώρου των Δελφών και η αυθεντικότητα όλης της ενδοχώρας της Φωκίδας με τα μοναδικά παγκοσμίως αισθητικά τοπία και τον αξεπέραστο μνημειακό πλούτο. Η βίωση από γενιά σε γενιά και η κληρονομιά του πραγματικού πολιτιστικού αποθέματος ενός τόπου, που σε μικροκλίμακα εκφράζει και αντιπροσωπεύει με πληρότητα την Ελλάδα, από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ιστορία μας. Αυτά είναι τα βασικά μας εφόδια, μαζί με το καλλιτεχνικό όραμα του διευθυντή μας, ο οποίος σε απόλυτη αρμονία με τον τόπο και το συμβολισμό του, επέλεξε να δώσει το βήμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και στους εκφραστές της, με την πίστη, που όλοι μοιραζόμαστε, ότι με σεβασμό ασφαλώς στο παρελθόν μας, πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε και να δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους».

Το Φεστιβάλ Δελφών πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και υποστήριξη των δήμων Δελφών, Δωρίδος, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ 2019» υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουλίου

Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστόλου

Μαγικό Θέατρο ‘Αμφισσας – Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας

Σκαλιά της Χάρμαινας, ‘Αμφισσα