Το ΚΚΕ ζητά να μην προχωρήσει η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Το ΚΚΕ απαντά και αυτό με τη σειρά του στις ενέργειες που πραγματοποιεί η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, όπου και έγινε γνωστή η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας, ένα δηλαδή σαφές βήμα υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας και του σημαντικού ρόλου της για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει την απαξίωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του, που το οδηγεί σε ουσιαστική αδράνεια, με σκοπό να εξυπηρετηθεί η “βιώσιμη ανάπτυξη”, δηλαδή η κερδοφορία των εργοδοτών, να συνεχιστεί και να ενταθεί η επίθεση στους εργαζόμενους» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ενσωμάτωση του ΣΕΠΕ στη Γενική Γραμματεία Εργασίας.

«Αν μέχρι σήμερα, με αυτόν τον απαξιωμένο μηχανισμό -απόρροια της ίδιας λογικής που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- για τον έλεγχο 220.000 επιχειρήσεων από 251 επιθεωρητές απαιτούνταν 20 χρόνια, τώρα, με την απόφαση της κυβέρνησης, οι εργοδότες θα ξεσαλώσουν στην παρανομία εις βάρος των εργατών, που θα τους τσακίζουν σε ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τα στοιχειώδη που επιβάλλουν οι εναπομείνασες συμβάσεις εργασίας», σημειώνει το ΚΚΕ στο σχόλιο του.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τον μηχανισμό ελέγχου, που οι ίδιοι είχαν επιβάλει. Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το ΣΕΠΕ, ζητά να μην προχωρήσει η ενσωμάτωσή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας, απαιτώντας ταυτόχρονα εδώ και τώρα την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό, την αναβάθμιση των μικτών κλιμακίων(επιθεωρητών, σωματείων εργαζομένων), ώστε να επιτελέσει το έργο για το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, δημιουργήθηκε». καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ