Συνταγματολόγοι: Αντισυνταγματική τυχόν αλλαγή με νόμο της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ειδικού συνεργάτη

Ως παράνομη και αντισυνταγματική τυχόν αλλαγή με νόμο της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζουν την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου,  έγκριτοι συνταγματολόγοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες νομικές πηγές.

Η άποψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη τεθεί υπόψη της κυβέρνησης, αφού οι ίδιοι συνταγματολόγοι που διατυπώνουν αυτήν την άποψη προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ακόμη και αν προχωρήσει σε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, επειδή θα ακολουθήσει σωρεία προσφυγών κατά της ισχύος της στα διοικητικά δικαστήρια, θα παραγόταν σοβαρός κλονισμός  στο έργο και τις λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη κι αν αναλαμβανόταν από τον κ. Θεοδωρικάκο πρωτοβουλία για τέτοια νομοθετική ρύθμιση (όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα διοικητικά δικαστήρια θα διέτασσαν προσωρινή αναστολή εφαρμογής της μέχρι την τελεσίδικη δικαστική κρίση, μερικά χρόνια αργότερα.

Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα προέκυπτε σοβαρό πρόβλημα στις νεοκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές να διαχειριστούν τις θητείες τους με ανοιχτή τέτοια εκκρεμότητα.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ειλημμένη η κυβερνητική πρόθεση να διακινδυνεύσει τέτοια νομοθετική κίνηση, όμως οι αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται αναγκάζουν την κυβερνητική ηγεσία να επανεξετάσει το ζήτημα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι πρόσφατες τοπικές εκλογές έγιναν με απλή αναλογική η ψήφος των πολιτών διαμορφώθηκε  σε συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί εκ των υστέρων να τροποποιείται σύμφωνα με το πνεύμα των εξαγγελιών Θεοδωρικάκου, περί «άρσης των συνεπειών της απλής αναλογικής» στις θητείες δημάρχων και περιφερειαρχών που μόλις εκλέχτηκαν, υπογραμμίζουν οι ίδιες νομικές πηγές.

Έτσι, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διοίκηση από τις νεοεκλεγείσες αυτοδιοικητικές αρχές, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η νομοθετική πρωτοβουλία Θεοδωρικάκου να αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πράγμα, που δεν εξυπηρετεί όμως τον πρωταρχικό πολιτικό σκοπό της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι να έχει να κάνει στην αρχή της θητείας της με αυτοδιοικητικές αποφάσεις που δεν θα έχουν διαμορφωθεί με τις συναινετικές πρόνοιες που επιβάλλει ο ισχύων νόμος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που επιθυμεί να αλλάξει ο κ. Θεoδωρικάκος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού