Διχογνωμία στην κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Ειδικού συνεργάτη

Σε βαθιά διχογνωμία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού τείνει να μετεξελιχτεί η εκκρεμότητα σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των τριών μνημονίων.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόωρη αποπληρωμή, που θα ελαφρύνει το δημόσιο χρέος λόγω του ότι οι πρόωρες αποπληρωμές θα γίνουν με πιστώσεις από τις αγορές, που έχουν πολύ ελαφρότερες επιτοκιακές επιβαρύνσεις από τα δάνεια του ΔΝΤ, έθεσε η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Ταμείο, από το οποίο έλαβε κατ’ αρχήν θετική απάντηση. Μάλιστα, η ανάλογη κίνηση που είχε προηγηθεί και από την Πορτογαλία, είχε χαιρετιστεί με ικανοποίηση τόσο από το ίδιο το ταμείο, όσο και από την Κομισιόν, ακριβώς εξ αιτίας της θετικής επίδρασής της στη μείωση του εξωτερικού χρέους των υπερχρεωμένων χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Επί πλέον, κατ’ αρχήν θετικά είχε απαντήσει στο ελληνικό αίτημα, που είχε τεθεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, και ο ΕSΜ.

H εκκρεμότητα αυτή, η ανάγκη εκκαθάρισης της οποίας τέθηκε επί τάπητος από το ΔΝΤ προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, προκάλεσε την αρνητική αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τη θετική εισήγηση του κ. Σταϊκούρα προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την άποψη των οικονομικών επιτελών του πρωθυπουργού,  θα ήταν πιο παραγωγική η διάθεση πιστώσεων που θα αντληθούν από τις αγορές το προσεχές διάστημα σε επενδύσεις, αντί της αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, διότι -πάντα κατά την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου- αυτό που προηγείται στην παρούσα φάση είναι  να ενισχυθεί η ανάπτυξη και όχι να μειωθεί το εξωτερικό χρέος.

Η επιφυλακτική στάση των οικονομικών επιτελών του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην εισήγηση του κ. Σταϊκούρα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον υπουργό Οικονομικών, με δεδομένο ότι παγίως το θέμα μείωσης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας θεωρείται ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

Οι αντιδράσεις μέχρι τώρα δεν έχουν προσλάβει έντονο χαρακτήρα, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα ε/χει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την επικείμενη περιοδεία σε ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των οικονομικών αποφάσεων θα κληθεί να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης του σχετικά με το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού