Τρία αιτήματα Μητσοτάκη προς τους θεσμούς

Ειδικού συνεργάτη

Διασταυρωμένες πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάστηκε και παραδόθηκε στα χέρια του πρωθυπουργού ο φάκελος με τα αιτήματα που θα θέσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στους θεσμούς την επόμενη περίοδο, στο πλαίσιο του γύρου επαφών γνωριμίας που θα έχει με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι διαθέσιμες σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει σε 3 βοήθειες από τους ευρωπαίους δανειστές, τις οποίες αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να αποσπάσει υπολογίζοντας ότι η Κομισιόν υπό την ηγεσία της κυρίας φον ντερ Λάιειν θα επιδείξει κατανόηση.

Το πρώτο σημείο είναι η κατά προτεραιότητα διευκόλυνση πρόσβασης της Ελλάδας στον διαφαινόμενο νέο γύρο χαλαρής ρευστότητας που κυοφορείται στην ΕΚΤ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπολογίζει πολύ σ’ αυτήν τη ρευστότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του προβλήματος των ελληνικών τραπεζών, τόσο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με σταδιακή αποκατάσταση του μηχανισμού δανεισμού των επιχειρήσεων από τον ελληνικό νομισματοπιστωτικό τομέα, όσο και την γενική εικόνα των ελληνικών τραπεζών στις αγορές  και τον ευρωπαϊκό νομισματοπιστωτικό κλάδο.

Το δεύτερο σημείο είναι η πρόσκληση σε ευρωπαίους επιχειρηματίες και ευρωπαϊκές τράπεζες, για συμμετοχή σε εμβληματικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης. (Για παράδειγμα αναφέρεται η εκμετάλλευση του φαληρικού παραλιακού μετώπου που τελεί υπό ανάπλαση από την περιφέρεια Αττικής, το «Ελληνικό 2», όπως έχουν επονομάσει το σχέδιο οι επιτελείς Μητσοτάκη).

Το τρίτο σημείο, είναι οι αποκρατικοποιήσεις, για την επίσπευση των οποίων το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει ομάδες κρούσης ανά αντικείμενο, στις οποίες θα ζητήσει να αναλάβουν το πρόσταγμα ευρωπαίοι τεχνοκράτες.

Σε αντάλλαγμα για τα 3 αιτήματά του ο πρωθυπουργός προσφέρει στη νέα Κομισιόν 2 βασικές εγγυήσεις:

– την αναβολή για μια διετία του ως τώρα κατά προτεραιότητα αιτήματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την τοποθέτηση της συζήτησης αυτής στο 2022, και

– την πολιτική σταθερότητα, εγγυώμενος ότι οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το 2023.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η προεδρία της Κομισιόν υπό την κυρία φον ντερ Λάιεν θα συνοδευτεί από μια εντατικοποίηση της πίεσης προς τις χώρες-μέλη για περιοριστικές οικονομικές πολιτικές, σε αντίθετη τάση από την απερχόμενη προεδρία Γιούνκερ, στην οποία από το επιτελείο Μητσοτάκη αποδίδεται για την τελευταία ένα είδος «σοσιαλμανίας», λόγω του ότι η Κομισιόν υπ’ αυτή τη σύνθεση βρισκόταν σε αποδρομή και ενδιαφερόταν περισσότερο να δείξει «κοινωνικό πρόσωπο» αντί να δώσει έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία.