Σκεπτικισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα

Ειδικού συνεργάτη 

Παρά τις δηλώσεις από μεριάς όλων των κομματικών παραγόντων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ πρόσφατο, ασφαλείς πληροφορίες από έγκυρες παραταξιακές πηγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι εκφράζεται έντονος προβληματισμός από στελέχη και μέρος των οργανώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με τον τρόπο που ασκείται αντιπολίτευση.

Οι διαφωνίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφορούν τόσο στον τρόπο όσο και στον τόνο της αντιπολίτευσης που ασκείται.

Συγκεκριμένα, δυσαρέσκεια εκφράζεται για το ότι η επιλογή της τοποθέτησης σκιώδους αντιπολίτευσης ανά υπουργείο, παραμερίζει της κλαδικές κομματικές οργανώσεις και τις υποκαθιστά από πρώην υπουργούς. Παράλληλα, εκφράζεται έντονη διαφωνία για την επικράτηση των κοινοβουλευτικών τόνων στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαζόταν κινηματικού τύπου αντίδραση και μαζική κινητοποίηση από τη βάση για τις κυβερνητικές επιλογές, όπως υποστηρίζουν κομματικοί παράγοντες.

Παρ’ ό,τι ο πρόεδρος του κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι δραστήριος αυτή τη στιγμή λόγω του καλοκαιριού και της ανάγκης για ξεκούραση μετά από την έντονη περίοδο που προηγήθηκε, τα βέλη της εσωκομματικής κριτικής στρέφονται και προς εκείνον. Στον Αλέξη Τσίπρα από μέρος της κομματικής βάσης αλλά και μικρή μερίδα στελεχών, καταλογίζεται ότι με το πρόωρο «άνοιγμα» του κόμματος ουσιαστικά σηματοδοτήθηκε η σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ μέχρι σήμερα οι σχέσεις του κόμματος με τη σοσιαλδημοκρατία είχαν μόνο τακτικό χαρακτήρα και είχαν νόημα αποκλειστικά στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματος στην Ευρώπη υπό την ιδιότητά του ως κυβερνών κόμμα.  Αντίθετα, αναφέρουν επίσης οι ίδιοι διαφωνούντες, ιδεολογική στροφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο είναι ασύμβατη με τις ιδεολογικές παραταξιακές αρχές, αλλά αντιβαίνει και της καταστατικής νομιμότητας, αφού αφορά σε θέσεις που μόνον ένα κομματικό συνέδριο νομιμοποιείται να εγκρίνει.

Οι αντιθέσεις αυτές, παρ’ όλο που ακόμη δεν έχουν γίνει πιεστικές, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κομματική ηγεσία. Η πρόσφατη αναφορά του γραμματέα, Πάνου Σκουρλέτη, στην ανάγκη να μη σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακριβώς αυτές τις διαφωνίες ήρθε να κατευνάσει, ενώ ανάλογες αναφορές δεν αποκλείονται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά το καλοκαίρι και με πιθανότερο το ενδεχόμενο τοποθετήσεις με τέτοιον σκοπό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθουν τον Σεπτέμβριο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.