Απαξιώνει την Ιταλία ο ΟΗΕ για τα πρόστιμα σε ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αντέδρασε έντονα στη νέα νομοθεσία της ιταλικής κυβέρνησης για τα πρόστιμα σε ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τα υπέρογκα πρόστιμα σε ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο θα αποτρέψει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα νομοθεσία θεωρείται προσωπική επιλογή του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Από μεριάς του, ο ΟΗΕ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις του διατάγματος, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, την ώρα που αντιδράσεις υπάρχουν και από πλευράς της ΕΕ με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Κάρλος Μαρτίν Ρουίζ ντε Γκορντεχουέλα, να έχει ανακοινώσει ότι η Κομισιό θα αναλύσει το νέο νομοθέτημα της Ιταλίας και θα «εξακριβώσει τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της UNHCR, Τσάρλι Γιάξλεϊ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, υπογράμμισε «οι ΜΚΟ διαδραματίζουν έναν ανεκτίμητο ρόλο στη διάσωση ζωών προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στην Ευρώπη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού