Οι 4 προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές για τον ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ειδικού συνεργάτη

4 προτάσεις προς τη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ετοιμάζει η Ν.Δ. για να καταθέσει στη Βουλή, με την έναρξη των χειμερινών τμημάτων της ολομέλειας το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέθεσε σε ομάδα στελεχών του κόμματος που συνεπικουρείται από νομικούς, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και συνταγματολόγους, να εντοπίσουν για ποιά έργα της διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 2015-2019 υπάρχουν στοιχεία και προκύπτουν οι προϋποθέσεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα από το κόμμα της σήμερα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σκοπός, να συνταχθούν από τώρα τα προσχέδια των προτάσεων που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, ο πολιτικός στόχος είναι από το προσεχές φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να φορτιστεί το πολιτικό σκηνικό από την τρέχουσα διακομματική αντιπαράθεση, να πληγεί η αξιοπιστία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Διότι, σύμφωνα με τις κομματικές αναλύσεις της Πειραιώς, στη Ν.Δ. υπάρχει η εκτίμηση ότι το ποσοστό του 31,6% που έλαβε στις πρόσφατες εκλογες πρέπει να συμπιεστεί, τόσο για τη διευκόλυνση του εργου της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., όσο και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επίσης, δεν είναι εκτός κυβερνητικών σκέψεων ότι την επόμενη περίοδο θα κριθούν σημαντικά θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος, όπου «μετράει» η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή την ώρα έχουν προετοιμαστεί τα προσχέδια για 4 προτάσεις σύστασης εξεταστικών επιτροπών:

– τα capital controls,

– τη Novartis, ως προς το μέρος της υπόθεσης που αφορά στο ενδεχόμενο πολιτικών διώξεων με ευθύνη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,

– την υπόθεση εξαγοράς εταιρείας της Β. Μακεδονίας από τη ΔΕΗ,

– τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Αντίθετα, οι υποθέσεις Πετσίτη, πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και πώλησης του «Ελ. Βενιζέλος» με χαμηλό τίμημα, φαίνεται να εγκαταλείπονται.

Τις τελευταίες μέρες, δόθηκε επίσης οδηγία στην ίδια κομματική επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο προετοιμασίας πρότασης για εξεταστική επιτροπή, σχετικά με την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η οδηγία δόθηκε λίγες ώρες μετά τη διαπίστωση ότι είναι δύσκολο να ευοδωθεί σε σύντομο χρόνο η προσπάθεια εκδίωξης της κυρίας Θάνου από τη Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβερνητική ηγεσία η πολύ επιφυλακτική υποδοχή της ίδιας πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης από μεριάς της Κομισιόν, όπως προέκυψε από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Βεστάγκερ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού