Το κλιματικό αποτύπωμα των Γερμανών βουλευτών

Η είδηση, με δεδομένη την περιβαλλοντική ευαισθησία των Γερμανών, προκάλεσε έκπληξη και θυμό. Μέσα στο 2018 οι εκπρόσωποι της χώρας στην ομοσπονδιακή βουλή διήνυσαν αεροπορικώς κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους 16,8 εκ. αεροπορικά χιλιόμετρα. Με όρους αυτοκινήτου, αντιπροσωπεύει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 2.000 αυτοκινήτων που διήνυσαν 12.000 χιλιόμετρα.

Στον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται ομαδικά αεροπορικά ταξίδια βουλευτών, που οργανώνει η βουλή και εκείνα που κλείνουν μόνοι τους οι βουλευτές. Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να ισοφαριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με οικονομική στήριξη πρότζεκτ για το κλίμα σε χώρες υπό ανάπτυξη.

Η εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου θεωρεί ότι αυτή η πρόταση δεν επαρκεί, γιατί οι βουλευτές λειτουργούν και ως πρότυπο. «Θα πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή και να είναι έτοιμοι οι ίδιοι να υποστούν τις συνέπειες» επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Δεν χρειάζεται να πάρουν καράβι για να πάνε στις ΗΠΑ, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ … αλλά να αποφεύγουν τις εσωτερικές αεροπορικές πτήσεις. Οι βουλευτές θα πρέπει να αυτοδεσμευτούν ότι … για ταξίδια εντός Ευρώπης θα αναζητούν εναλλακτικές. … Το σφιχτό πρόγραμμα συναντήσεων (ενός βουλευτή) δεν αποτελεί πλέον σοβαρό επιχείρημα υπέρ των αεροπορικών ταξιδιών, δεδομένων των πολλών καθυστερήσεων και ακυρώσεων στα αεροδρόμια. Και όταν αυτό συμβαίνει, όσοι βιάζονται θα πρέπει να παίρνουν το επόμενο τραίνο».

Οι προτάσεις για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βουλευτών έφτασε ορισμένους στο σημείο να προτείνουν την κατάργηση των αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα σε κοντινές πόλεις. Η Leipziger Volkszeitung κάνει έκκληση στην κοινή λογική. «Η Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να σώσει το παγκόσμιο κλίμα» υπενθυμίζει και αναφέρει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας made in Germany. «Προς ο παρόν γινόμαστε μάρτυρες μικρόπνοων καλοκαιρινών διαλόγων με αποσπασματικές προστάσεις. Πότε για μείωση της κατανάλωσης κρέατος, πότε για περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, πότε με το ύψος των σιδηροδρομικών εισιτηρίων. Αλήθεια είναι ότι για να προσεγγίσουμε τους κλιματολογικούς στόχους θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η χώρα σε πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις από ότι ορισμένοι νομίζουν. Στους τομείς διατροφής, κατοικίας, ενέργειας και εργασίας».

Πηγή: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού