Σε υφεσιακό γύρο η γερμανική οικονομία

Ευρωπαϊκό σοκ από το γεγονός ότι το γερμανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 0,1% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδίδεται στον βασικό πυλώνα της γερμανικής οικονομίας, τις εξαγωγές, οι οποίες με τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες επλήγησαν καίρια.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε  στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι τα στοιχεία είναι «καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι». «Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», πρόσθεσε ο Αλτμάιερ.

Η ύφεση ορίζεται ως τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι προτρέπουν την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει εγκαταλείποντας την περιοριστική πολιτική  και να αυξήσει τις δαπάνες προκειμένου να τονωθεί η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι τιμές για τα κρατικά γερμανικά ομόλογα καταγράφουν νέα άνοδο-ρεκόρ γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν χαμηλή ανάπτυξη, αναιμικό πληθωρισμό και ποντάρουν ότι το Βερολίνο θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη.