ΗΠΑ: Μετά το Βερολίνο και ο Λευκός Οίκος ξορκίζει την ύφεση

Μετά το Βερολίνο και ο Λευκός Οίκος ξορκίζει την ύφεση, που φαίνεται να πλησιάζει την παγκόσμια οικονομία.

“Δεν φαίνεται πουθενά ύφεση. Οι καταναλωτές εργάζονται, οι μισθοί τους αυξάνονται και έχουν χρήματα για να ξοδέψουν και να αποταμιεύσουν. Νομίζω είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση”, υποστήριξε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, απορρίπτοντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις περί ενδεχόμενης συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι δείκτες στο αμερικανικό Χρηματιστήριο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των φόβων για μια ενδεχόμενη ύφεση και ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους την Παρασκευή εξαιτίας των εκτιμήσεων για άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μετέδωσε το Reuters.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 0,7% και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που κατά τον Κάντλοου αποδεικνύει πως η η οικονομία των ΗΠΑ δεν απειλείται. Ο Κάντλοου δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά κατά της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας πως η επιλογή της να αυξήσει τα επιτόκια το 2017 και το 2018 είχε αρνητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η βιομηχανική ανάπτυξη έχει κατεβάσει ταχύτητα, ενώ η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει επιβράδυνση. Μία επιβράδυνση ή και συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών -τον Νοέμβριο του 2020- για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.