Υπό πίεση η κυβέρνηση για την αναζήτηση πιστώσεων προς ιδιώτες για επενδύσεις

Ειδικού συνεργάτη

Σε ισχυρή πίεση έχει περιέλθει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης πιστώσεων με σκοπό να διατεθούν σε ιδιώτες για την τόνωση των επενδύσεων.

Η πίεση έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, λόγω της ρητής απόρριψης από μεριάς των δανειστών προτάσεων του οικονομικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, για διάθεση μέρους των συσσωρευμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση αποθεματικών του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες, για την ενδυνάμωση των επενδύσεων. Επίσης, οι δανειστές απέρριψαν αποφασιστικά την πρόταση της Αθήνας, για διάθεση σε ιδιώτες με σκοπό επενδύσεις, κατά προτεραιότητα, πιστώσεων από εξωτερικό δανεισμό με χαμηλά επιτόκια, που έχει επιτύχει η Ελλάδα.

Η διαφωνία του οικονομικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, με τη διαφοροποιημένη από το Μέγαρο Μαξίμου στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα να εκτιμάται ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν (αναφορά στη διαφωνία Μεγάρου Μαξίμου-Σταϊκούρα εδώ), έγκειται, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στη απόκλιση των προτεραιοτήτων για την ελληνική οικονομία, μεταξύ Βρυξελλών-Αθήνας την προσεχή περίοδο. Συγκεκριμένα, σχετικά αναφέρεται ότι ενώ στις Βρυξέλλες προτεραιότητα για την ανάνηψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει η ετοιμότητα αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους, το οικονομικό επιτελείο Μητσοτάκη θέτει ως προτεραιότητα τη διάθεση πιστώσεων σε ιδιώτες για επενδύσεις.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η πτυχή αυτή, ως στρατηγικής σημασίας θέμα για την ελληνική οικονομία, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι Βρυξέλλες επιμένουν μάλιστα ότι οι αναγκαίες πιστώσεις για την τόνωση των επενδύσεων που επιζητεί ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από «φρέσκο χρήμα» που λιμνάζει στα αποθεματικά ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, και όχι από δημόσιες ενισχύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από πηγές φιλικές προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες οι επιστροφές από κέρδη ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα προς την Ελλάδα (SMPs και ANFAs)  ζητήθηκε από την Αθήνα να συνυπολογιστούν στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι προς διάθεση σε ιδιώτες για επενδύσεις. Οι διαθέσιμες από τις ίδιες πηγές πληροφορίες, αναφέρουν ότι και το αίτημα αυτό της Αθήνας απορρίφτηκε από τους θεσμούς, τόσο με την αιτιολογία ότι είναι νομισματοπιστωτικά αντικανονικό, όσο και επειδή συμφωνημένη από καιρό προτεραιότητα με την Ελλάδα για την διάθεση των ANFAs είναι η αποφόρτιση και  περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας αποπληρωμών ελληνικού εξωτερικού χρέους.